مقامات وزارت دفاع امریکا از مذاکره با استرالیا برای استقرار بمب افکنهای دور برد در این کشور خبر دادهاند.
سرهنگ دامین پیکارت سخنگوی نیروی هوایی امریکا در منطقه اقیانوسیه گفت واشنگتن در نظر دارد بمب افکنهای بی-1 و بی-52 در استرالیا مستقر کند.
وی تاکید کرد گفتگو با مقامات استرالیا ادامه دارد اما هنوز تصمیمی در این رابطه اتخاذ نشده است.
پیکارت گفت: «پرواز این بمب افکنها برای نیروی هوایی ما (امریکا) فرصتی ایجاد میکند تا ائتلاف منطقهای خود را تقویت کنیم ... و این موضوع به تامین صلح و امنیت در منطقه هند – آسیا - اقیانوسیه کمک میکند.»
امریکا هم اکنون بمب افکنهای بی-1 را از استرالیا به پرواز در نمیآورد اما بمب افکنهای بی-52 ماموریتهایی دورهای را در این کشور انجام میدهند.
در همین حال مالکوم ترنبل، نخست وزیر استرالیا از اظهار نظر درباره این موضوع امتناع کرده است.
وی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: «فقط میتوانم به شما اطمینان دهم، هر کاری که ما در این حوزه انجام میدهیم، با دقت زیادی درباره آن تصمیم گیری میشود تا اطمینان حاصل شود که همکاری مشترک با نیروهای نظامی ما دقیقا در چارچوب منافع ملی باشد.»
کارشناسان معتقدند در صورتی که این توافق حاصل شود، تعداد بیشتری از هواپیماهای نظامی امریکایی در نزدیکی دریای چین جنوبی که محل مناقشه میان واشنگتن و پکن است، مستقر خواهند شد.
روز گذشته وانگ یی وزیر امور خارجه چین با تاکید بر لزوم تغییر استراتژی واشنگتن نسبت به پکن، گفت: «چین امریکا نیست و به امریکای دیگری نیز تبدیل نخواهد شد؛ چین قصد گرفتن جای هیچ کشور دیگری و یا رهبری جهان را ندارد.»
وی همچنین گفت: «چین و امریکا به عنوان دو کشور بزرگ، علاوه بر همکاری با یکدیگر مناقشه نیز دارند، این یک وضعیت عادی است. با توجه به این وضعیت عادی، کار ما این است که ضمن رویارویی مستقیم و حل مسائل و همچنین گسترش و تعمیق همکاریها، مناقشه و اختلافات را به همکاری تبدیل کنیم.»
گفتنی است، تنش در دریای چین جنوبی که مسیر عبور یک سوم نفت جهان به شمار میآید، در ماههای اخیر افزایش یافته است. تنش در این منطقه زمانی تشدید شد که پکن اقدام به ساخت جزایر مصنوعی روی صخرههای مرجانی در مجمع الجزایر مورد مناقشه اسپراتلی در دریای چین جنوبی کرد.
واشنگتن میگوید، این اقدام چین، عبور آزاد در یک منطقه راهبردی حیاتی را مورد تهدید قرار میدهد. واشنگتن همچنین ناوهای جنگی خود را نزدیک جزایر مورد مناقشه مستقر کرده است تا بر آزادی عبور و مرور کشتیها نظارت کنند.
پکن همچنین امریکا را به مداخله در مسائل منطقه و تحریک عامدانه تنش در دریای جنوب چین متهم کرده و میگوید تصمیم قاطع دارد از حاکمیت ارضی خود در آبهای این دریا محافظت کند.