در راستای تلاش واشنگتن برای استقرار تجهیزات نظامی نزدیک مرز ناتو و روسیه، ارتش امریکا سرگرم استقرار سلاح و تجهیزات در غارهایی در نروژ است که در دوره جنگ سرد مورد استفاده قرار داشت.
ویلیام بنتلی، افسر عملیات تیپ دوم تفنگداران دریایی اعزامی پنجشنبه در سخنانی در شبکه سیانان گفت: «هر گونه تجهیزاتی که تاکنون مستقر شده است هزینهها را کاهش و توان ما را برای پشتیبانی عملیاتی در موقع بحران افزایش میدهد.»
وی افزود این غارهای «سری» که شرایط کنترل شده آب و هوایی دارند در نقاط مختلف نواحی داخلی نروژ قرار گرفته اند؛ آن ها ابتدا در 1981 و طی جنگ سرد، در راستای تقویت قوای دفاعی ناتو مقابل اتحاد جماهیر شوروی، به عنوان انبار تسلیحات امریکا مورد استفاده قرار گرفتند.
مگنوس نوردنمن، مدیر طرح امنیت اقیانوس اطلس در شورای آتلانتیک، گفت که با این حال با پایان آن دوران امریکا منطق نگهداری هزینهبر از این غارهای پیشرفته را مورد تشکیک قرار داد.
وی افزود: «این امر سبب شد دولت نروژ در دهه 90 میلادی هزینه حفظ این غارها را بر عهده بگیرد.»
به گفته نوردمن که درباره این غارها با وزیر دفاع نروژ رایزنی کرده است، این مجموعه غار که توسط 100 نیروی نروژی و امریکایی اداره می شود، تاسیساتی پیشرفته و دارای تجهیزات کافی برای پیشتیبانی از 15 هزار تفنگدار دریایی است.
حدود 6 هزار و 500 فقره از تجهیزات مستقر در این غارها قرار است در رزمایشی با عنوان «پاسخ سرد 16» که اواخر ماه جاری میلادی برگزار می شود مورد استفاده قرار گیرد.
12 کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با مشارکت 16 هزار نیروی نظامی در این رزمایش شرکت خواهند کرد.
هدر کانلی، مدیر مرکز مطالعات راهبردی و بینالملل به سیانان گفت که تغییر اوضاع ژئوپولتیک منطقه از جمله مختصات فضای امنیتی جدید با روسیه بار دیگر این غارها را به یک دارایی راهبردی بدل کرده است.
کانلی افزود که در پی مانور نظامی ناوگان شمالی روسیه که بدون اعلام قبلی در ماه مارس با مشارکت 38 هزار نیرو انجام شد، این رزمایش برای سنجش عملکرد تجهیزات و نیروهای ناتو در محیطهای آب و هوایی سرو بسیار حائز اهمیت است.
این در حالی است که وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) پیشتر از تخصیص بودجه 3.4 میلیارد دلاری برای طرح موسوم به «تضمین اروپا» در راستای آنچه واشنگتن بازدارندگی مقابل تجاوز روسیه به متحدان ناتو خوانده خبر داد.
تحت لوای این طرح، کشورهای حوزه بالتیک، لهستان و اروپای مرکزی مشمول استقرار تدارکاتی قرار خواهند گرفت.
روابط امریکا و روسیه در پی بحران اوکراین و سوریه از زمان جنگ سرد تا کنون به پایینترین سطح خود رسیده است.