یک نخبۀ ایرانی-آلمانی که به دلیل قانون منع سفر بدون روادیدِ اتباع دوگانۀ ایرانی از حضور در یک کنفرانس بینالمللی محروم شده بود، این قانون را تبعیضآمیز خوانده است.
دکتر امین شکرالهی، مخترع، ریاضیدان و دانشمند علوم رایانهای قرار بود مطابق معمول از خانۀ خود در سوئیس به ایالات متحدۀ امریکا سفر کند.
این شهروند ایرانی-آلمانی که عضو هیات علمی دانشگاه پلی تکنیک فدرال لوزان در سوئیس است، قصد داشت برای ایراد سخنرانی در کنفرانس بینالمللی مدارهای حالت جامد به سن فرانسیسکو عزیمت کند.
شکرالهی چند روز پیش از پرواز برای بررسی شرایط روادید خود به وبسایت ادارۀ گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده سر زد و با این پیام ناخوشایند مواجه شد که ورود بدون روادید وی به امریکا «مجاز نیست».
مجلس نمایندگان امریکا مصوبۀ محدودیت سفر بدون ویزا را آذر ماه سال جاری با 407 رای موافق در برابر 19 رای مخالف تصویب کرد.
بر اساس فصل 203 از متن بودجۀ سال 2016 امریکا که پس از تصویب سنا و امضای اوباما به قانون تبدیل شد، شهروندان 38 کشور که مطابق قوانین ایالات متحده میتوانستند بدون اخذ روادید تا سقف 90 روز وارد خاک امریکا شوند، در صورتی که در پنج سال گذشته به ایران، سوریه، عراق یا سودان سفر کرده باشند و یا تابعیت دوگانۀ این کشورها را داشته باشند، نمیتوانند بدون ویزا به این کشور وارد شوند.
پایگاه خبری-تحلیلی اینترسپت به نقل از شکرالهی نوشت: «من از مدتها قبل برای این سفر برنامهریزی کرده بودم و آمادۀ ارائۀ یک سخنرانی دربارۀ تکنولوژیهای صرفهجویی در انرژی بودم. از آنجا که تصور میکردم به زودی به امریکا سفر خواهم کرد، قرار جلسات متعددی را (در این کشور) گذاشته بودم. شنیده بودم که قرار است تغییراتی در قوانین ایالات متحده ایجاد شود و به همین دلیل وبسایت را چک کردم، اما فکر نمیکردم (این قوانین) بر شرایط شخص من اثر گذاشته باشد.»
هنگامی که این دانشمند ایرانی از شرایط جدید خود مطلع میشود به سفارت امریکا در برن، پایتخت سوئیس میرود و پس از 3 ساعت انتظار با یک مقام کنسولی گفتوگو میکند.
شکرالهی در این باره گفت: «او از من پرسید که آیا دارای تبعیت دوگانه هستم؟ به او گفتم که در ایران متولد شدهام و تابعیت ایران را دارم، اگرچه 36 سال پیش و هنگام نوجوانی ایران را ترک کردم.»
این مقام امریکایی از این استاد دانشگاه پرسیده است که چه زمانهایی برای دیدار با خانوادهاش به ایران سفر میکند و آیا تا کنون برای ارتش یا دولت ایران کار کرده است؟
به گفتۀ شکرالهی این مامور سوالات بسیاری دربارۀ مسائل خصوصی و کاری وی از او پرسیده است. وی افزود: «در نهایت وی به من گفت به دلیل ملیت و رشتهام نمیتوان تحت قوانین عادی ویزا به امریکا سفر کنم و باید 6 تا 8 هفته برای طی شدن روند جدید صبر کنم. به وی گفتم که براساس برنامه باید فردا پرواز کنم، اما او این امر را غیرممکن دانست.»
براساس این گزارش شکرالهی علاوه بر شرکت در یک همایش بینالمللی قصد داشته با چندین سرمایهگذار امریکایی برای باز کردن یک دفتر جدید گفتوگو کند، علاوه بر این وی 5 کارمند امریکایی دارد که با آنها نیز در این کشور قرار گفتوگو داشته است.
این دانشمند ایرانی-آلمانی پیشتر یک دهه از عمر خود را برای تحصیل در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی در امریکا زندگی کرده است.
اگرچه وی اکنون در اروپا ساکن است، اما برای شرکت در همایشهای علمی و رسیدگی به کسب و کار خود سالانه 5 بار به ایالات متحده سفر میکرده است.
شکرالهی با انتقاد از تبعیضآمیز بودن قانون جدید امریکا، گفت: «ایالات متحده خود میداند چه قانونی برای این کشور مناسب است و من نمیتوانم این قوانین را قضاوت کنم، اما باید اشاره کنم این اقدامات تبعیضآمیز مردم بیگناه را متاثر میکند.»
وی افزود: «من ویزایی مشابه ویزای همسرم دارم که تبعۀ آلمان است و او هیچ مشکلی ندارد. چرا شرایط باید برای من متفاوت باشد؟ من چه کردهام؟ به دلیل ملیتم با من متفاوت برخورد شده است و در نتیجه احساس میکنم یک شهروند درجه دو هستم.»