بسیاری از کارشناسان معتنقدند انگلیس، عربستان را در بمباران غیرنظامیان بی گناه در یمن، تجهیز نظامی می کند و وارد یک جنگ نیابتی شده است.
نخستین بار انگس رابرتسون، رهبر حزب ملی اسکاتلند در نشستی در پارلمان این کشور در روز دوشنبه اظهاراتی درباره جنگ پنهان انگلیس در یمن را مطرح کرد.
پیش از این نیز چنین اظهاراتی توسط فعالان حقوق بشر و تحلیلگران سیاسی که خواستار شفاف سازی نقش نیروهای انگلیسی در ائتلاف عربستان علیه یمن هستند، مکررا بیان شدهاند.
همانطور که حدس و گمانها درباره دخالت انگلیس در جنگ قوت می گیرد، فعالان حقوق بشر و تحلیلگران اصرار دارند که انگلیس در جنگ یمن مداخله می کند.
آنها می گویند تجهیز ائتلاف عربستان و ارائه مشاوره نظامی به ارتش این کشور به معنای ورود انگلیس به یک جنگ نیابتی است.
فروش سلاح و جنگ افزارهای نظامی به عربستان توسط انگلیس در 9 ماهه نخست سال 2015 به 2 میلیارد و 95 میلیون پوند رسید.
بر اساس اسناد موجود، بین ماه های جولای و سپتامبر ۲۰۱۵ (تیر تا شهریور 94) که همزمان با اوج گیری حملات عربستان علیه مردم یمن بود، انگلیس بیشترین حجم از جنگ افزارهای نظامی را به سوی عربستان اعزام کرده است.
در میان نگرانی های فزاینده از استفاده عربستان از سلاح های ساخت انگلیس در جنگ با یمن و تخریب مدارس، بیمارستان ها و دیگر مواضع غیرنظامی، از دیوید کامرون، نخست وزیر این کشور خواسته شده تا فروش تجهیزات نظامی به عربستان را فورا متوقف سازد.
جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر انگلیس پس از انتشار گزارشی از سوی سازمان ملل که در آن حمله به غیرنظامیان یمنی «گسترده و برنامه ریزی شده» عنوان شده بود، در نامه ای به کامرون از او خواست اقدامات انگلیس در یمن را شفاف سازی کند.
کوربین خواهان بازنگری فوری در مجوز صدور سلاحهای ساخت انگلیس به عربستان شد و هشدار داد که احتمال دارد دولت قوانین بینالمللی درخصوص این نوع صادرات را - درپی گزارش سازمان ملل – نقض کند.
در این گزارش 51 صفحه ای که روزنامه گاردین آن را منتشر کرد، 199 مورد حمله عربستان مورد بررسی قرار گرفته است که در آنها قوانین بین المللی نقض شده اند.
مسئول سازمان دیدبان حقوق بشر در انگلیس گفت یافته های این گزارش کاملا در تضاد با اظهارات نخست وزیر انگلیس درباره اقدامات عربستان در یمن است.
وی به روزنامه گاردین گفت: «تقریبا به مدت یک سال فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس اظهاراتی گمراه کننده را مطرح می کرد و می گفت هیچ مدرکی که نشان دهد عربستان و انگلیس مقررات بین المللی را نقض می کنند، وجود ندارد.»
آلن هوگارت، رئیس سازمان عفو بینالملل انگلیس نیز انزجار خود را از تلاش دولت برای بی اهمیت جلوه دادن اقدامات عربستان در یمن بیان کرد.
وی گفت: «هزاران غیر نظامی کشته شده اند و اینکه دولت انگلیس نگرانی های بسیار جدی درباره اقدامات بی پروای عربستان در این جنگ مخرب را کنار گذاشته است، بسیار نگران کننده است.»
پیش از این نیز سخنگوی رسمی ارتش یمن از مشارکت جنگندههای امریکایی، انگلیسی و اسرائیلی در بمباران یمن سخن گفته بود.
عربستان سعودی از تاریخ ششم فروردین با هدف بازگرداندن قدرت به عبدربه منصور هادی و تضعیف جنبش انصارالله حوثی حملات هوایی خود به یمن را آغاز کرده است.
در این حملات تاکنون بیش از 8 هزار و 300 تن کشته و هزاران تن زخمی شدهاند.
همچنین در حملات عربستان سعودی به یمن، زیر ساختهای این کشور به شدت هدف قرار گرفته و ویران شده است.