بسیاری از سران و سیاستمداران دنیا به لغو تحریمها و آغاز روند اجرای توافق هستهای ایران و 1+5 واکنش نشان دادهاند.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شامگاه شنبه (26 دی) در یک نشست خبری مشترک لغو تحریمهای بینالمللی علیه ایران را اعلام کردند.
این نشست خبری پس از آن برگزار شد که یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تائید کرد که ایران به تعهدات خود بر اساس برجام عمل کرده است.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا، پس از گزارش آژانس و لغو تحریمها گفت امروز به لحظهای رسیدهایم که توافق هستهای ایران از تعهد بر روی کاغذ به عمل تبدیل شده است.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل هم از اجرای توافق هستهای تمجید کرد.
وی گفت: «این دستاورد نشان میدهد که در گفتوگو و دیپلماسی صبورانه به بهترین شکل به نگرانیهای گسترده بینالمللی پرداخته شده است.»
یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، هم با انتشار بیانیهای گفت: «روابط بین ایران و آژانس اکنون وارد مرحله جدید شده است. امروز برای جامعه بینالمللی روز مهمی است. من به همه کسانی که به تحقق این امر کمک کردهاند تبریک میگویم.»
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران هم گفت ایران به خاطر حمایتهای ملت و رهبر معظم انقلاب به «حق» خود رسید.
همچنین فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس گفت: «سالها شکیبایی و دیپلماسی پایدار و کار فنی دشوار به ثمر نشست و اکنون شاهد اجرای این توافق هستیم.»
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه هم از اجرای برجام استقبال کرد و آن را گامی مهم در «اجرای صلح و امنیت» دانست.
وی گفت: «در زمانی که منطقه شاهد چالشهای زیاد و تنشهای شدید است، امیدوارم روح همکاری که نتیجه آن در این توافق مشخص شد، بتواند ارمغانی برای همه مسائل منطقهای دیگر باشد.»
فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان نیز از اجرای برجام استقبال کرد و آن را «موفقیت تاریخی دیپلماسی» دانست.
وی افزود این پیروزی دیپلماتیک میتواند به موفقیت «در پایان دیگر بحرانها و جنگها در منطقه به ویژه جنگ داخلی سوریه» منجر شود.
در همین حال، کاخ سفید اعلام کرد باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا دستورالعمل اجرایی رفع تحریمهای اقتصادی ایران را امضا کرد.
هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا از اوباما به خاطر اجرای برجام تقدیر کرد اما ادعا کرد نگرانیها همچنان وجود دارد.
وی مدعی شد «ایران با برنامه موشکهای بالستیک خود همچنان قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل را نقض میکند» و باید همچنان تحریمهای جدیدی علیه این کشور وضع شود.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در واکنش به لغو تحریمها، باردیگر خشم خود را ابراز کرد و مدعی شد: «حتی پس از امضای توافق هستهای، ایران جاهطلبی خود برای دستیابی به سلاحهای هستهای را کنار نگذاشته است.»
این در حالی است که ایران همواره این ادعاها را رد کرده و میگوید به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای و یکی از اعضای آژانس این حق را دارد که از فنآوری هستهای برای اهداف صلحآمیز استفاده کند.
نتانیاهو گفت اسرائیل «از اجرای توافق پیروی میکند و هرگونه تخلف از آن را هشدار میدهد.»
ایران و گروه 1+5 شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به اضافه آلمان پس از دو سال و نیم گفتوگوهای فشرده سرانجام 23 تیر بر سر برنامه هستهای ایران به توافق رسیدند.
بر اساس این توافق، ایران در ازای لغو همه تحریمها متعهد شد محدودیتهایی را در برنامه هستهای خود اعمال کند.