مقامهای کنونی و سابق نیروی دریایی ایالات متحده میگویند توقیف دو فروند شناور رزمی امریکایی در آبهای ایران یک شکست مفتضحانه برای واشنگتن بوده است.
روزنامۀ نیویورک تایمز به نقل از این مقامات امریکایی نوشت حادثۀ توقیف شناورهای نظامی امریکا و بازداشت ملوانان این کشور نه تنها «خطای جدی ناوبری» خدمۀ این قایقها را نشان میدهد بلکه بیانگر «کوتاهی عظیم» نظارتی مقامهای مافوق این خدمه در ناوگان پنجم نیروی دریایی امریکا است که در بحرین مستقر هستند.
یک دریاسالار بازنشسته که تجربهای طولانی در خلیج فارس دارد و نخواست نامش فاش شود، گفت: «این موضوع یک افتضاح بود. ایرانیها به دقت آبهای سرزمینی، حریم هوایی و مرزهای زمینی خود را زیر نظر میگیرند. ما روشهای عملیاتی استاندردی برای جلوگیری از بروز اینگونه حوادث داریم که مشخص است در این مورد رعایت نشدهاند.»
یک مقام ارشد امریکایی دیگر در گفتوگو با نیویورک تایمز همچنین گفت مقامات ایرانی در تعاملات تلفنی با همتایان امریکایی پس از این حادثه بسیار حرفه ای عمل کردند و این رایزنی ها و تعاملات هرگز شکلی تهدید آمیز به خود نگرفت.
کارتر: خطای ناوبری عامل ورود به ایران بود
در همین حال، وزیر دفاع امریکا روز پنجشنبه خطای ناوبری را عامل ورود ملوانان امریکایی به آبهای سرزمینی ایران دانست.
اشتون کارتر گفت ملوانانی که نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران عصر سهشنبه (22 دی) در آبهای سرزمینی ایران در خلیج فارس بازداشت کردند، به دلیل اشتباه ناوبری مرتکب این خطا شده بودند.
کارتر با اذعان رسمی به اینکه خطای نیروی دریایی ارتش امریکا عامل بروز این حادثه بوده است، گفت خدمۀ دو شناور امریکایی در حال انجام یک ماموریت مخفیانه نبودند.
وی افزود هنگامی که شناورهای امریکایی به نزدیکی جزیرۀ فارسی رسیدند که سپاه پاسداران ایران یک پایگاه دریایی در آن دارد، «دچار اشتباه ناوبری شدند».
براساس گزارش مقامات امریکایی، نیروی دریایی این کشور بعد از ظهر روز سهشنبه (22 دی) در ابتدا ارتباط رادیویی خود را با ملوانان از دست داد.
پس از آنکه این شناورها برای سوختگیری مطابق برنامه متوقف نشدند، نیروی دریایی به جستجو برای یافتن آنها پرداخت و هواپیماهای خود را به منطقه فرستاد.
نیروی دریایی امریکا از طریق تجهیزات ردیابی شناورها مطلع شد که این قایقهای نظامی در آبهای سرزمینی ایران هستند.
یک مقام رسمی امریکا به نیویورک تایمز گفت هواپیماهای امریکایی پس از ارسال اولین هشدار به مقامات ایرانی دربارۀ ناپدید شدن دو شناور نظامی، وارد حریم هوایی ایران شدند.
پیشتر محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفته بود هنگام پیاده کردن سربازان امریکایی در جزیرۀ فارسی «هواپیماها و هلیکوپترهای امریکایی دست به اقدامات غیراستاندارد نظامی زدند و حتی یکی از آنها به منظور ایجاد رعب بر روی جزیرۀ فارسی شیرجه زد».
رضایی در این خصوص افزود: «پاسداران ما روی کانال ارتباطی او رفتند و تهدید کردند اگر دست بر ندارید برخورد میکنیم و از اینرو آنها سریع فضا را ترک کردند.»
ترامپ: امریکا سرافکنده شد
توقیف دو شناور امریکایی و بازداشت ملوانان امریکایی موضوع جنجالی تازهترین مناظرۀ نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری امریکا در کارولینای جنوبی بود.
دونالد ترامپ، نامزد مقدماتی حزب جمهوریخواه امریکا پیش از این مناظرۀ تلویزیونی در حساب شخصی خود در شبکۀ اجتماعی توئیتر نوشت: «تصور میکنید چنانچه این ملوانها از کشور روسیه بودند، ایران دست به چنین قدرتنمایی میزد؟ کشور ما سر افکنده شده است.»
در مناظره نیز تد کروز، نمایندۀ ایالت تگزاس در مجلس سنای امریکا نسبت به موضوع بازداشت دهملوان امریکایی اعلام انزجار کرد و از باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا به دلیل مطرح نکردن این موضوع در سخنرانی سالانۀ خود انتقاد کرد.
کریس کریستی، فرماندار ایالت نیوجرسی امریکا نیز در موضوع دستگیری ملوانان، اوباما را مقصر دانست و افزود این حادثه «ضعف امریکا را به نمایش گذاشت».