کره شمالی اعلام کرد با «موفقیت» اقدام به آزمایش یک بمب هیدروژنی کرده است.
تلویزیون دولتی کره شمالی روز چهارشنبه اعلام کرد این کشور اولین آزمایش بمب هیدروژنی خود را با موفقیت به انجام رسانده است.
به گفتۀ پيونگ يانگ این آزمایش ساعت 10 روز چهارشنبه (16 دی) و «مبتنی بر ارادۀ استراتژیک حزب کارگران» صورت گرفته است.
این خبر در حالی منتشر شد که منابع خبری صبح چهارشنبه از وقوع یک زلزلۀ 5.1 ریشتری در نزدیکی سایت آزمایش هستهای کرهشمالی خبر داده بودند.
آزمایش این بمب هیدروژنی چهارمین آزمایش هستهای کشور کره شمالی محسوب میشود که به دلیل برنامههای موشکی و هستهای خود از سوی سازمان ملل متحد و امریکا تحریم شده است.
مواضع متجاوزانۀ امریکا
کره شمالی در بیانیهای که در تلویزیون این کشور پخش شد اعلام کرد تا زمانی که امریکا از «مواضع متجاوزانۀ» خود کوتاه نیاید، کره شمالی از تقویت برنامۀ هستهای خود دست نخواهد کشید.
این کشور همچنین اعلام کرد که به عنوان یک کشور هستهای مسئولانه رفتار خواهد کرد و تنها زمانی که حق حاکمیتش نقض شود از این تسلیحات استفاده میکند.
در این بیانیه آمده است پيونگ يانگ برای محافظت از خود در برابر سیاستهای خصمانۀ امریکا به تقویت برنامۀ هستهای خود ادامه خواهد داد و این قابلیتهای هستهای به «احزاب دیگر» قابل انتقال نیست.
یک بمب هیدروژنی یا گرماهستهای از طریق فرآیند همجوشی هستهای انرژی بسیار بیشتری از بمبهای هستهای تکمرحلهای آزاد میکنند.
ماه گذشته کیم جونگ اون، رهبر کرۀ شمالی اعلام کرده بود که پیونگیانگ به بمب هیدروژنی دست یافته است اگرچه این ادعا با شک و تردید کارشناسان بینالمللی روبرو شد.
کره شمالی پیش از آن نیز از در اختیار داشتن تسلیحات «نیرومندتر و به مراتب قویتر» خبر داده بود اما سخنان کیم جونگ اون اولین اعلام رسمی در ارتباط با بمب هیدروژنی به حساب میآمد.
اعلام خبر آزمایش بمب هیدروژنی دو روز پیش از تولد رهبر کره شمالی و گذشت چهار سال از حکومت وی صورت گرفته است.
«تهدید علیه امنیت ژاپن»
شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن پس از انجام گرفتن این آزمایش هستهای گفت که ژاپن پاسخ محکمی به این اقدام کره شمالی خواهد داد.
آبه در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد که «این آزمایش هستهای تهدیدی علیه امنیت ژاپن است.»
وزارت دفاع کره جنوبی نیز پس از این آزمایش هستهای اعلام کرد نیروهای مسلح این کشور نظارت خود را بر کره شمالی افزایش خواهند داد.
چو تائه یونگ، یک مقام ارشد امنیتی در دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی نیز اعلام کرد این کشور از تمامی اقدامات ممکن از جمله تحریمهای احتمالی سازمان ملل برای اطمینان از اینکه پیونگ یانگ هزینۀ چهارمین آزمایش هستهای خود را پرداخت خواهد کرد، فروگذار نمیکند.
وی گفت: «دولت ما اقدام کره شمالی را در نادیده گرفتن هشدارهای مکرر از سوی ما و جامعۀ بینالمللی و اجرای چهارمین آزمایش هستهای را که به وضوح نقض قطعنامههای سازمان ملل است، به شدت محکوم میکند.
نشست شورای امنیت سازمان ملل
انتظار میرود شورای امنیت سازمان ملل ساعت 11 روز چهارشنبه دربارۀ این آزمایش هستهای کره شمالی نشست برگزار کند.
در همین حال رئیس سازمان منع تسلیحات هستهای این آزمایش هستهای را «تهدیدی بزرگ علیه صلح و امنیت جهانی» دانست.
کاخ سفید نیز اعلام کرد در راستای حمایت از متحدانش در منطقه نسبت به همۀ تحرکات کره شمالی پاسخ مناسب خواهد داد.
فیلیپ هاموند، وزیر خارجۀ انگلیس نیز که در سفری دو روزه به چین در پکن به سر میبرد با انتشار بیانیهای در شبکۀ اجتماعی توئیتر اقدام کره شمالی را «نقض فاحش» قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل دانست و آن را «بدون هیچ شرطی محکوم کرد».