سخنگوی کاخ سفید میگوید امریکا نگران نقض حقوق بشر در عربستان به ویژه در خصوص اعدام شیخ نمر النمر است.
جاش ارنست شامگاه دوشنبه در یک نشست خبری گفت امریکا پیشتر به سعودیها دربارۀ عواقب اعدام شیخ نمر، روحانی برجستۀ شیعیان هشدار داده بود.
وی افزود: «مقامات امریکایی مستقیماً مراتب نگرانی خود را دربارۀ عواقب مخرب بالقوۀ این اعدام به مقامات سعودی منتقل کرده بودند، این اعدام جمعی و به ویژه اعدام (شیخ) نمر.»
وزارت کشور عربستان روز شنبه با انتشار بیانیهای از اعدام چهل و هفت نفر از جمله شیخ نمر باقر النمر، رهبر شیعیان این کشور خبر داد. عربستان ادعا کرده است که این افراد به اتهام دست داشتن در عملیات «تروریستی» اعدام شدند.
اعدام شیخ نمر با واکنشهای شدید مردم و سیاستمداران ایران و چندین کشور دیگر روبرو شد، اما پادشاهی آل سعود ضمن رد تمامی انتقادها، منتقدان را متهم به دخالت در امور داخلی عربستان کرد.
مردم ایران در اعتراض به اعدام این روحانی برجستۀ شیعه در مقابل سفارت عربستان سعودی در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد تجمع اعتراضی برپا کردند، اما شنبه شب عدهای از نیروهای خودسر اقدام به پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف به سمت این ساختمانها کردند.
رئیس پلیس تهران روز یکشنبه از بازداشت تعدادی از عوامل حمله کننده به سفارت عربستان در تهران خبر داد و مقامات ایرانی به تعهد جمهوری اسلامی ایران به حفظ امنیت اماکن دیپلماتیک تاکید کردند. اما ریاض تمامی روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد و به دیپلماتهای ایرانی 48 ساعت فرصت داد تا خاک عربستان را ترک کنند.
سخنگوی کاخ سفید ضمن اعلام نگرانی واشنگتن از افزایش تنش میان ریاض و تهران از مقامات هر دو کشور خواست برای کاهش تنشها همکاری کنند.
وی گفت: «ما همچنان از وضعیت موجود نگران هستیم و بر نیاز اقدام هر دو کشور ایران و عربستان برای کاستن تنش تاکید میکنیم. ما از همۀ طرفها میخواهیم خویشتنداری نشان داده و آتش تنشها را بیشتر از این شعلهور نکنند.»
ارنست همچنین از گفتوگوی جان کری، وزیر خارجۀ امریکا و محمدجواد ظریف، همتای ایرانیاش بر سر این موضوع خبر داد.
پیشتر جان کربی، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا از عربستان خواست روند قضایی عادلانهای در پیش بگیرد و به حقوق بشر احترام بگذارد.
وی افزود امریکا معتقد است دولت عربستان باید به مخالفان خود اجازۀ بیان مسالمتآمیز انتقادات خود را بدهد و برای کاهش تنش با رهبران اقلیتها در این کشور همکاری کند.
ایالات متحده امریکا همواره به خاطر حمایت از متحد خود عربستان و چشم پوشی از نقض حقوق بشر در این کشور از طرف گروه های حقوق بشری مورد انتقاد قرار گرفته است.