آفریقای جنوبی برای مقابله با مرگ و میر نوزادان، بانک شیر مادر ایجاد کرده که جان بسیاری نوزادان را نجات داده است.
پاتریک، نوزادی نارس با وزن 1.2 کیلو در افریقای جنوبی است که مادرش قادر نبود به او شیر بدهد و این نوزاد با تغذیه از شیر بانک شیر زنده ماند.
آفریقای جنوبی با وجود اینکه توسعه یافته ترین اقتصاد قاره افریقا است اما آمار مرگ و میر نوزادان و کودکان در آن بالا است.
آنرلیگ بارتلت، مادر 39 ساله پاتریک اهل کیپ تاون گفت:«مسئله مرگ و زندگی است. هیچ راه دیگری وجود ندارد. او (پاتریک) خیلی کوچک بود.» بنابراین پاتریک در دو هفته اول زندگی خود برای زنده ماندن متکی به شیر اهدایی از زنان ناشناس بود.
اصل اساسی بانک شیر بسیار ساده است: مادران شیر اهدا میکنند. این شیر به لحاظ سلامت، آزمایش و سپس پاستوریزه میشود و نوزادان نیازمند با آن تغذیه میشوند.
شیرهای اهدایی در بانک شیر آفریقای جنوبی در 87 بیمارستان عرضه میشود و دستکم 2800 نوزاد را تغذیه میکند.
عزم دولت برای گسترش بانک شیر مادر
وزارت بهداشت آفریقای جنوبی در گزارش اخیر خود اعلام کرد: «بانک شیر مادر باید به عنوان یک روش موثر برای کاهش مرگ و میر نوزادانی که از شیر مادر محرومند گسترش یافته و ترویج شود.»
در سال 2013 نرخ مرگ و میر نوزادان در افریقای جنوبی 32.8 مرگ در هر هزار تولد بوده که به مراتب بالاتر از کشورهایی مانند مصر، الجزایر و اندونزی است.
بنا بر این گزارش، محرومیت نوزادان از شیر کافی و سالم و همچنین مشکلات تغذیهای از دلایل عمده نرخ بالای مرگ نوزادان در افریقای جنوبی است.
بنا بر اعلام صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، احتمال زنده ماندن نوزادانی که به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه میشوند در شش ماه اول زندگی، 14 برابر بیشتر از نوزادانی است که با شیر خشک تغذیه میشوند.
آفریقای جنوبی به دلیل فقر و تبلیغات شرکتهای تولید کننده شیر خشک دارای نرخ تغذیه با شیر مادر بسیار کم در حد 7.4 درصد است.
به گفته چانتل ویتن، محقق تغذیه در آفریقای جنوبی، بسیاری از مادران شاغل در افریقای جنوبی از مرخصی و مزایای زایمان بهرهمند نیستند بنابراین به تغذیه نوزادان خود با شیر خشک روی میآورند.
وی افزود: «این نوزادان حتی شیر خشک را نیز به طور مناسب دریافت نمیکنند چرا که حضور و دسترسی مادرانشان کافی نیست.»
باور غلط
همچنین یک باور فراگیر و نادرست در آفریقای جنوبی وجود دارد مبنی بر اینکه شیر خشک برای نوزاد بهتر است و آنانکه از رفاه بیشتری برخوردارند به نوزادانشان شیر خشک میدهند.
با این حال کارشناسان میگویند که نگرش نسبت به شیر مادر در افریقای جنوبی در حال تغییر است.
شیر اهدایی به بانک شیر به لحاظ میکروبیولوژیکی غربالگری و آزمایشهای ایدز و هپاتیت نوع بی از آن گرفته میشود.
پاتریکِ شش ماهه در حال حاضر بسیار پر جنب و جوش است و مادرش در نهایت توانست توانایی شیردهی خود را به دست آورد.
مادر او میگوید خود را مدیون بانک شیر میداند و میخواهد به این بانک کمک کند تا کودکانی همچون پاتریک نیز امکان زندگی را از دست ندهند.