در پی اظهارات جنجالی دونالد ترامپ، نامزد مقدماتی حزب جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری امریکا علیه مسلمانان، بحثهای امنیتی به ویژه دربارۀ گروه تروریستی داعش از یک سو و مسلمانان از سوی دیگر به برگه برندهای برای نامزدهای جمهوری خواه در مناظرههای انتخاباتی تبدیل شده است.
بامداد چهارشنبه دو مناظرۀ انتخابات ریاست جمهوری امریکا برگزار شد؛ مناظره اول با حضور جورج پتاکی، مایک هاکبی، ریک سنتروم و لیندزی گراهام برگزار شد که از شانس کمتری برخوردار هستند؛ گراهام، سناتور اهل کارولینای جنوبی در این مناظره از کشورهای اسلامی «دوست» به خاطر اظهارات دونالد ترامپ عذر خواهی کرد و گفت: «من متاسفم. او (ترامپ) نماینده ما نیست.»
گراهام همچنین گفت: «دونالد ترامپ موفق به انجام تنها کاری شده که از عهده هیچ کس بر نمیآید. او علیه اسلام اعلام جنگ کرده است. داعش اگر به رقصیدن باور داشت در خیابانها رقص و پایکوبی میکرد.»
پتاکی، فرماندار سابق ایالت نیویورک نیز ترامپ را شایستۀ ریاست جمهوری امریکا ندانست و دربارۀ ورود به جنگ مستقیم علیه داعش در سوریه گفت نیروهای امریکایی پس از جنگهای عراق و افغانستان خسته هستند.
این اولین مناظرۀ انتخاباتی جمهوری خواهان پس از حملات مرگبار پاریس و شهر سن برناردینو در ایالت کالیفرنیا در امریکا، به شمار میآید. در این حملات که به ترتیب در تاریخهای 22 آبان و 3 آذر انجام شد، بیش از 130 نفر در پاریس و 14 نفر در سن برناردینو کشته شدند.
همچنین در مناظرۀ دوم نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری امریکا افرادی از جمله دونالد ترامپ، تد کروز، جب بوش و مارکو روبیو حضور داشتند.
بوش 62 ساله و فرماندار سابق فلوریدا، پیشنهاد دونالد ترامپ برای کشتن خانوادههای تروریستهای داعش را «دیوانگی» خوانده است.
وی همچنین ترامپ را «کاندیدای هرج و مرج و رئیس جمهور احتمالی هرج و مرج طلب» خواند.
بوش همچنین گفت: «دونالد، تو نمیتوانی با توهین به مسیر خود تا پست ریاست جمهوری ادامه دهی؛ رهبری به معنای حمله به مردم و تحقیر مردم نیست.»
ترامپ 69 ساله نیز در پاسخ به بوش گفت: «با رویۀ جب ما هرگز دیگر بزرگ نخواهیم بود.»
اظهارات اخیر ترامپ دربارۀ اینکه باید مانع ورود مسلمانان به امریکا شد، تنشها و انتقادهای گستردهای را در پی داشته است.