وزیران خارجه پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از جمهوری مونتهنگرو دعوت کردهاند به این ائتلاف نظامی بپیوندد.
این در حالی است که روسیه همواره هشدار داده است که پیوستن جمهوری مونتهنگرو به ائتلاف اقدامی «تحریکآمیز» است و ثبات منطقۀ بالکان را تهدید میکند.
ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، دعوت وزرای خارجه ناتو از مونتهنگرو را «تصمیمی تاریخی» برای آغاز گفتوگوهای پیوستن این کشور به ناتو دانست.
ایگور لوکسیچ، وزیر خارجه جمهوری مونتنگرو نیز که در نشست روز چهارشنبه وزیران خارجه ناتو حضور داشت گفت تصمیم ناتو «بازتاب تلاشهای زیاد کشور او برای نوسازی و آشنایی با هنجاریهای جامعه مدنی غرب است».
وی افزود: امروز ما فصل جدیدی را آغاز کردیم... امروز روز بزرگی برای کشور من و برای ائتلاف» است.
به گفته او این تصمیم ناتو به «وحدت و امنیت» غرب بالکان کمک میکند.
دیپلماتهای ناتو میگویند دعوت از جمهوری مونتهنگرو برای پیوستن به ائتلاف پیامی برای روسیه است که نمیتواند مانع گسترش ناتو به شرق اروپا شود.
هشدار کرملین
کرملین روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای هشدار داد گسترش ناتو در شرق منجر به اقدامات تلافیجویانۀ مسکو خواهد شد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، ماه سپتامبر گسترش ناتو را «یک اشتباه» دانست که «تحریکآمیز» است. وی سیاست درهای باز ناتو را «غیرمسئولانه» دانست.
وزرای خارجه ناتو آوریل سال گذشته در پی پیوستن شبه جزیرۀ کریمه به روسیه و بحران اوکراین، تماس رسمی خود را با روسیه قطع کردند.
آلبانی و کرواسی هم در سال 2009 به ناتو پیوستند و تنها صربستان به عنوان نزدیکترین همپیمان روسیه در بالکان به دنبال عضویت در ناتو نیست.
اگر چه گرجستان هم پیشتر خواستار پیوستن به ائتلاف شد اما جنگ سال 2008 این کشور با روسیه روند عضویت تفلیس در ناتو را پیچیده کرده است.
جمهوری مونتهنگرو 650 هزار نفر جمعیت دارد و در دوران جنگ سرد از کشورهای اقماری اتحاد جماهیر شوروی بود.
با وجود دعوت از مونتهنگرو ، 18 ماه زمان نیاز است تا این کشور رسماً عضو ناتو شود.
مسکو با گسترش ناتو به کشورهای شرق و جنوب شرق اروپا که پیشینۀ کمونیستی دارند، مخالف است.
برای اطلاع از تازه ترین اخبار ایران و جهان به کانال پرس تیوی فارسی در تلگرام بپیوندید.