رئیس تیم کارشناسی مذاکرهکننده هستهای ایران میگوید تا آنجا که تحولات نشان میدهد همه امور به سوی بسته شدن پروندۀ موضوعات گذشته (پیامدی) پیش میرود.
حمید بعیدی نژاد، رئیس تیم کارشناسان هستهای ایران گفت آمانو قبلا هم گفته بود گزارش آژانس دربارۀ «ابعاد احتمالی نظامی برنامۀ هستهای ایران» (پیامدی) سیاه و سفید نیست.
یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در نشست فصلی شورای حکام گفت آژانس تائید کرد هیچ انحرافی در فعالیتهای هستهای ایران وجود ندارد اما نمیتواند نبود فعالیتهای هستهای اعلام نشده در ایران را تضمین کند. وی گفته بود گزارش مربوط به برنامه هستهای ایران، سیاه و سفید نخواهد بود.
بعیدی نژاد گفت مشخص است که گزارش آژانس سیاه نخواهد بود زیرا همکاری ایران با آژانس دربارۀ موضوع پیامدی «کاملا مثبت» بوده است.
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران دربارۀ سفید نبودن گزارش آژانس افزود همان طور که آمانو هم در نشست مطبوعاتی توضیح داد، پرونده پیامدی بسیار پیچیده بوده و حدود 12 سال در دست بررسی بوده است.
وی تاکید کرد در این پرونده «صدها اتهام» علیه برنامۀ هستهای ایران «در حوزۀ مسائل نظامی و دفاعی» مطرح است که برای رفع آن به دسترسیها و اطلاعاتی نیاز است که ایران «به هیچ» وجه نمیتواند در اختیار آژانس قرار دهد.
بعیدینژاد گفت بنابراین سخن آمانو به این معنا است که «به تمام ادعاها و ابهامات قرار نیست پاسخ روشن و قطعی داده شود، بلکه قرار است آژانس با توجه به اطلاعاتی که در اثر اجرای نقشه راه از ایران به دست آورده است، یک ارزیابی نهایی درخصوص برنامه هستهای ایران ارائه کند.»
وی تاکید اگر آژانس نتواند پاسخ قطعی برای برخی از ابهامات پیدا کند «آسیبی به ارزیابی نهایی آژانس وارد نمیکند.»
این عضو تیم هستهای ایران گفت با ارزیابی نهایی آژانس، به ابهامات دربارۀ برنامۀ هستهای ایران پاسخ داده خواهد شد و شورای حکام در مرحلۀ بعد پرونده پیامدی را مختومه خواهد کرد.
به گفتۀ او «تا آنجا که تحولات نشان میدهند، همه امور به این سمت در حرکت است».
رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس نیز گفت که بستن پرونده پیامدی در اختیار شورای حکام است و فقط به یک تصمیم آن نیاز دارد.
وی افزود: «یک برداشت اشتباه وجود دارد و برخی فکر میکنند که مدیرکل آژانس باید پرونده را ببندد، مدیرکل چنین اختیاری ندارد و تنها کشورهای عضو شورای حکام هستند که این اختیار را دارند.»
به گفتۀ نجفی: «بستن پروندۀ پیامدی کاملاً ممکن است و این نیاز به یک تصمیم از سوی شورای حکام دارد و به همین دلیل کشورهای عضو گروه 1+5 در برجام متعهد به بستن آن شدند، کشورهای 1+5 میدانند که اگر به این تعهد خود عمل نکنند نمیتوانند انتظار اجرای برجام از سوی ایران را داشته باشند.»
نقشۀ راه برای شفافسازی موضوعات باقیماندۀ گذشته و حال مربوط به برنامه هستهای ایران ۲۳ تیر ماه همزمان با تصویب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین، پایتخت اتریش امضا شد.
بر اساس این نقشۀ راه، ایران پذیرفت تا تاریخ 24 مرداد (۱۵ اوت) توضیحات خود را به شکل مکتوب و همراه با مدارک مربوطه از مسائل عمدۀ موجود به آژانس تحویل دهد و آژانس نیز موظف شد تا یک ماه یعنی تا 24 شهریور ( ۱۵ سپتامبر) توضیحات ایران را بررسی کند و اگر پرسشی درباره آن دارد از ایران بپرسد.
ایران نیز تا 23 مهر (۱۵ اکتبر) فرصت داشت تا پاسخهای خود را به پرسشهای آژانس دربارۀ مسالۀ ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای خود ارائه کند.
همچنین بر اساس این نقشه راه، آژانس در نهایت تا ۱۵ دسامبر سال ۲۰۱۵ فرصت دارد ارزیابی نهایی خود را از راه حلهای موجود به شورای حکام این آژانس تحویل دهد.
برای اطلاع از تازه ترین اخبار ایران و جهان به کانال پرس تیوی فارسی در تلگرام بپیوندید.