گزارشها حاکی از آن است که دولت آمریکا با درخواست نتانیاهو برای به رسمیت شناختن الحاق بلندیهای جولان به سرزمینهای اشغالی مخالفت کرده است.
واشنگتن میگوید این اقدام موجب تضعیف سیاست آمریکا در سوریه و لطمه رساندن به روابط با مخالفان سوری میشود.
یک مقام بلندپایه دولت آمریکا میگوید روز دوشنبه (18 آبان) بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در دیدار با باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا پیشنهاد کرد درباره امکان به رسمیت شناختن الحاق بلندیهای جولان با یکدیگر گفتوگو کنند، اما اوباما این پیشنهاد را رد کرد.
به گزارش روزنامه اسرائیلی هاآرتص، نتانیاهو در پیشنهاد خود به «بیثباتی رو به افزایش» در سوریه اشاره کرد اما این مقام آمریکایی گفت موضع واشنگتن درباره بلندیهای جولان تغییر نمیکند.
بلندیهای جولان از دهه 1960 در اشغال اسرائیل است. رژیم تل آویو در جنگ شش روزهی سال 1967 این قسمت از سوریه را تصرف و در سال 1981 آن را ضمیمه سرزمینهای اشغالی کرده است.
از نظر جامعه بین الملل اشغال بلندیهای جولان توسط اسرائیل غیر قانونی است.
کاخ سفید پیشنهاد نتانیاهو را «توجیهناپذیر» میداند و میگوید به رسمیت شناختن الحاق بلندیهای جولان حتی میتواند به روابط نیروهای مخالف تحت حمایت آمریکا در سوریه آسیب برساند.
به گفته این مقام کاخ سفید که به نام او اشارهای نشده است، نتانیاهو پیشنهاد بحث درباره وضعیت بلندیهای جولان را به عنوان بخشی از گفتوگوهای خود با اوباما درباره منافع اسرائیل در سوریه و ترس تل آویو از افزایش نفوذ ایران در سوریه مطرح کرد.
وی گفت: «ما درباره سوریه حرف میزدیم و نتانیاهو گفت نگران اوضاع داخلی این کشور نیست و به دنبال [جلوگیری] از انتقال سلاح به حزبالله و [ایجاد] یک جبهه دوم در جولان از سوی ایران و حزبالله است.»
یک مقام آمریکایی آگاه از این موضوع گفت یکی از دلایل مخالفت دولت اوباما با به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان و حتی بحث نظری درباره چنین موضوعی، در واقع سیاست فراگیر آمریکا در سوریه است که شامل حمایت از مخالفان دولت سوریه و گفتوگوها بین قدرتهای جهانی، ایران و سازمان ملل برای رسیدن به یک راهحل دیپلماتیک برای برونرفت از بحران سوریه می شود.
دیپلماتهای 17 کشور جهان و نمایندگان سازمان ملل و اتحادیه اروپا هشت آبان در وین گردهم آمدند تا درباره بحران سوریه و یافتن راهحلی برای برونرفت از آن با یکدیگر گفتوگو کنند.
نشست بعدی شنبه آینده در وین با حضور همان 17 کشور برگزار میشود.
شرکتکنندگان در نشست اول وین از سازمان ملل خواستند آغازگر روند گفتوگوهای صلح بین دولت سوریه و مخالفان باشد تا از این راه شرایط را برای تدوین قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات با نظارت سازمان ملل فراهم کند.
با وجود این، در نشست وین کشورهای شرکتکننده درباره آینده سیاسی بشار اسد به توافق نرسیدند.
برای اطلاع از تازه ترین اخبار ایران و جهان به کانال پرس تیوی فارسی در تلگرام بپیوندید.