کمیته صلح نوبل میگوید جایزۀ 2015 به دلیل نقش کمیته چهارگانه گفتوگوی ملی تونس در شکلگیری ساختار دموکراسی چندحزبی در تونس پس از انقلاب سال 2011 به این گروههای مدنی اهدا شده است.
کیسی کالمن که به تازگی به عنوان رئیس کمیتۀ نروژی نوبل منصوب شده است گفت که این کمیتۀ چهارگانه زمانی که کشور تونس در سال 2013 در آستانۀ یک جنگ داخلی قرار گرفته بود، یک فرایند جایگزین صلحآمیز را شکل داده و حقوق اساسی کل جمعیت کشور را تضمین کرده است.
انقلاب مردم تونس در ژانویۀ سال 2011 به دیکتاتوری چندین سالۀ زینالعابدین بن علی پایان داد.
از میان 6 جایزۀ نوبل، تنها جایزۀ صلح، در اسلو، پایتخت نروژ اعلام میشود. کمیتۀ پنج نفرۀ اهدا کنندۀ این جایزه برندۀ نهایی را از میان 273 نامزد که شامل 205 شخص و 68 سازمان میشد، انتخاب کرده است.
کمیتۀ چهارگانۀ گفتوگوی ملی تونس شامل نمایندگان سندیکای عمومی کارگران، اتحادیه صنفی صنایع و صنایع دستی تونس، اتحادیه حقوق بشر تونس و کانون وکلای این کشور است.
امنا گویلالی، مدیر دیده بان حقوق بشر در تونس پس از اهدای این جایزه، آن را پاداش این کشور برای پایبندی به اصول دموکراتیک دانست.
وی گفت: «کمیتۀ چهارگانه روند دموکراتیک را به پیش برد، یک بحران سیاسی وجود داشت که میتوانست به جنگ داخلی منجر شود. مردم اینجا امیدوار هستند که این جایزه تنها یک تجلیل نمادین نباشد، بلکه کمک حقیقی برای تونس به ارمغان بیاورد.»
پیشتر محمدجواد ظریف و جان کری، وزرای خارجۀ ایران و امریکا، پاپ فرانسیس، رهبر مذهبی مسیحیان کاتولیک جهان، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و ادوارد اسنودن، افشاگر امریکایی از مطرحترین نامزدهای دریافت جایزۀ صلح نوبل امسال بودند.
سال گذشته جایزه صلح نوبل نصیب دو نفر شد. ملاله یوسفزی، دختر نوجوان پاکستانی که برای حق تحصیل دختران در این کشور فعالیت میکند و کایلاش ساتیارتی، فعال هندی حقوق کودکان.