لاریجانی: مقاومت ایران امریکا را وادار به پذیرش خواسته‌های مشروع هسته‎‌ای تهران کرد

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با شبکۀ سی‌ان‌ان (10 شهریور 94)

رئیس مجلس شورای اسلامی ایران می‌گوید مقاومت ایران در جریان مذاکرات هسته‌ای، واشنگتن را وادار کرد که خواسته‌‌های مشروع هسته‌ای تهران را بپذیرد.

علی لاریجانی که برای شرکت در چهارمین اجلاس روسای مجالس جهان در نیویورک به سر می‌برد، روز سه‌شنبه در مصاحبۀ تلویزیونی با سی‌ان‌ان ضمن اشاره به جمع بندی هسته‌ای ایران و 1+5 گفت: «این توافق، توافق قابل قبولی است، هرچند که اشکالاتی هم در آن ممکن است وجود داشته باشد ولی آن را قابل قبول می دانیم.»

رئیس قوۀ مقننه ایران افزود: «الان نمی‌شود قضاوت روشنی داشت، باید در مسیر بحث نقاط مثبت و منفی آن را بررسی کرد. در این مذاکرات، امریکائی‌ها زورگوئی کردند ولی خوشبختانه جمهوری اسلامی توانست به برخی از خواسته‌هایش برسد و آن‎ها را در سند بگنجاند.»

لاریجانی با اشاره به اینکه باید ارزیابی واقع‌بینانه‌ای درباره جمع‌بندی هسته‌‌ای داشت، افزود: «مسیری در گذشته در مورد موضوع هسته‌ای ایران دنبال می‌شد که بیشتر بر محور زور و تحریم استوار بود که ظرفیت کارآمدی نداشت و به همین دلیل امریکایی‌ها مسیر مذاکره را دنبال کردند که این مسیر واقع بینانه تری نسبت به گذشته است.»

رئیس مجلس شورای اسلامی دربارۀ نگاه مردم ایران به سیاست‌های امریکا گفت: «اسناد و مدارکی که مسئولان اطلاعاتی عراق منتشر کردند، نشان می‌دهد که امریکایی‌ها صدام را در جنگ (تحمیلی علیه ایران) تشویق و پشتیبانی کردند. این روش ها باعث شد که نام شیطان بزرگ روی امریکا گذاشته شود. بنابر این، اینکه نگاه مردم ایران به این رفتارها منفی است، مسئله ای طبیعی و درست است.»

وی افزود: «اگر امریکا تصمیم بگیرد که رویکرد واقع‌بینانه‌تری در قبال ایران در پیش بگیرد، امکان تغییر نگاه‌‎ها وجود دارد.»

ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 شامل امریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان در تاریخ 23 تیرماه در وینِ اتریش دربارۀ برنامۀ هسته‌ای ایران به جمع‌بندی نهایی دست یافتند.

بر اساس این جمع‌بندی، ایران در جامعۀ بین‌الملل به عنوان یک قدرت هسته‌ای شناخته شده و در ازای لغو تحریم‌های سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و امریکا، بخش‌هایی از فعالیت‌ هسته‌ای خود را محدود می‌کند.

طرح ایران هراسی

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه برخی کشورهای منطقه مشکلات خود را پشت سر ایران و ایران هراسی پنهان می‎کنند گفت: «در دویست سال گذشته دیده نشده ایران به کشوری تجاوز و یا حمله کرده باشد. اما ما از طرف کشورهای عربی هدف حمله قرار گرفته‌ایم و صدام وقتی به ایران حمله کرد، خیلی از کشورهای عربی به او کمک کردند.»

وی افزود: «اگر این کشورها حقیقتاً می خواهند امنیت پایدار و ثبات سیاسی داشته باشند، می‌توانند وارد ترتیباتی شوند که از نظر سیاسی، اقتصادی و امنیتی با هم کار بکنیم. به هر حال من تردیدی در این ندارم که سیاست جمهوری اسلامی، سیاست همکاری و هماهنگی با کشورهای همسایه است.»

بحران سوریه نیازمند «راه‌حل سیاسی» است

لاریجانی دربارۀ همکاری ایران و حزب‌الله لبنان با دولت سوریه در مبارزه با تروریست‌ها، گفت: «اگر ایران در سوریه کمک نمی‌کرد تردید نکنید که سوریه بدتر از لیبی می‌شد، جنگ به شکلی در می‌آمد که همه کشورهای همسایه از آن متضرر می شدند و بحران وسیع تری به وجود می آمد. کما اینکه نتیجۀ جنگ طلبی (نیروهای خارجی) در سوریه، ظهور داعش و جبهه النصره شد.»

وی افزود: «فکر می کنم ایران و حزب الله نقش مسئولیت پذیری در منطقه داشته‌اند، کما اینکه در عراق مشاهده کردید که اگر ایران (در مواجهه با تروریست‌های تکفیری داعش) به کمک دولت عراق نمی آمد، الان معلوم نبود وضع عراق چه می‌شد.»

لاریجانی همچنین گفت: «ما از ابتدا معتقد بودیم که مسالۀ سوریه باید از طریق سیاسی حل شود، ولی برخی کشورها قبول نداشتند و تصور می‌کردند با جنگ طلبی می‎‌‎توانند به این مساله پایان دهند.»

وی افزود: «تئوری (جنگ طلبی) عقیم ماند، ما آماده‌ایم که در یک راه‌حل سیاسی اگر کشورهای دیگر راست بگویند، مشارکت کنیم و دولتی که بر اساس دموکراسی و رای اکثریت و دولت وحدت ملی باشد که همه بخش‌های اقلیت را در بر بگیرد و اقلیت هم حقوقی داشته باشد، در آنجا به وجود آید.»

سوریه از مارس 2011 صحنه درگیری‌های مرگبار بوده است. بنابر گزارش‌ها، دراین ناآرامی‌ها که تروریست‌های تکفیری به آن دامن می‌زنند، بیش از 240 هزار نفر جان باخته‌اند.

از زمان شروع ناآرامی‌ها در سوریه بیش از 7 میلیون و 200 هزار نفر در داخل این کشور و بیش از 4 میلیون نفر در کشورهای همسایه از جمله اردن و لبنان آواره شده‌اند.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku