وزیر نفت ایران میگوید تهران از سهم خود در اوپک و بازار جهانی نفت چشمپوشی نمیکند و حتی اگر با دو برابر شدن صادرات ایران قیمت نصف شود، مشکلی ندارد.
بیژن نامدار زنگنه گفت حفظ سهم ایران در اوپک و بازار جهانی از «پارامترهای حیاتی» است و به همین دلیل «با تمام قدرت باید شرایط ظالمانه (تحریم) علیه کشورمان را کنار بزنیم.»
زنگنه که چهارشنبه شب در برنامه تلویزیونی «تیتر امشب» درباره عملکرد دو ساله وزارت نفت سخن میگفت، افزود: «در بازار جهانی کسانی که تولید و درآمد اضافه دارند باید نگران باشند؛ دولت ایران به چه حقی باید کاری کند که سهم تاریخی خود را در بازار نفت از دست بدهد به این دلیل که قیمت نفت افزایش یابد.»
وزیر نفت ایران تاکید کرد: «اگر صادرات ما دوبرابر و قیمت نصف شود، مشکلی نداریم زیرا به قیمت کم عادت کرده و با مقاومت زندگی کردهایم و دیگران باید نگران باشند.»
زنگنه بدون اشاره به نام کشوری گفت برخی اعضای اوپک به دنبال افزاش قیمت نیستند و میخواهند با قیمت پایین به «سایر اعضا ضربه و ضرر بزنند».
وی خواستار بازنگری اعضای اوپک در سطح فعلی تولید شد و گفت از اعضا خواسته شده است نشست فوقالعاده تشکیل دهند اما برگزاری این نشست نیازمند اجماع هر 13 عضو این سازمان است.
گفته می شود که عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تولید کننده اوپک به دلایل سیاسی میزان تولید خود را افزایش داده تا قیمت جهانی نفت را کاهش دهد.
در حال حاضر، هر بشکه نفت خام در بازراهای جهانی حدود 38.5 دلار معامله میشود.
گفته میشود کاهش رشد اقتصادی چین از دیگر عوامل کاهش قیمت نفت است.
توسعه میادین نفتی
زنگنه همچنین گفت ایران سه میدان بزرگ مشترک نفتی «یادآوران، آزادگان و یاران» دارد که تخمین ابتدایی ظرفیت میدان یادآوران 13 میلیارد بشکه بود، اما بررسیهای جدید نشان میدهد این میدان 31 میلیارد بشکه ظرفیت دارد.
وی افزود در حال حاضر میزان برداشت ما از این میدان 160 هزار بشکه نفت در روز است که براساس برنامه ریزی صورت گرفته، تا سال آینده و تا سه سال دیگر به ترتیب به 260 و 700 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
وزیر نفت ایران همچنین با اشاره به مدل جدید طراحی شده برای قراردادهای نفتی گفت: «در کنار یک شرکت خارجی برای اکتشاف، رسیدن به نفت و توسعه دادن و همچنین بهره برداری از یک میدان نفتی، باید یک شرکت ایرانی نیز در کنار آن حضور داشته باشد تا از فنآوری جدید این شرکتها استفاده شود.»
زنگنه تاکید کرد: «بیش از سرمایه خارجیها، به فنآوریهای جدید آنها نیاز داریم تا بتوانیم از میادینی که در سالهای گذشته از آنها بهرهبرداری میشد، استفاده بهتری ببریم.»
ایران به دلیل تحریمهای امریکا و اتحادیه اروپا نمیتوانست سرمایهگذاریهای خارجی را برای مشارکت در طرحهای نفت و گاز خود جذب کند و در این سالها مجبور بوده به دلیل فرسودگی تجهیزات، نفت را بیشتر از قیمت متوسط منطقه استخراج کند.
اما پس از جمعبندی مذاکرات وین و اشتیاق شرکتهای بزرگ خارجی برای حضور در پروژههای نفت و گاز ایران و سرمایهگذاری در حوزه بالادستی، انتظار میرود هزینه استخراج نفت ایران کاهش و فنآوریهای جدید وارد این کشور شود.
ایران و گروه 1+5 شامل امریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به اضافه آلمان در 23 تیر در وین درباره برنامه هستهای ایران به جمعبندی نهایی دست یافتند.
براساس این جمعبندی، ایران در جامعه بینالملل به عنوان یک قدرت هستهای شناخته شده و در ازای لغو تحریمهای سازمان ملل، اتحادیه اروپا و امریکا، بخشهایی از فعالیت هستهای خود را محدود میکند.