رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای امریکا اذعان کرده است که تلاش دولت اوباما برای توافق هستهای با ایران به نتیجه رسیده است.
سناتور باب کورکر، رئیس کمیتۀ روابط خارجی سنا گفت تردید دارد که مخالفان توافق هستهای با ایران بتوانند در کنگره موفق شوند.
وی این سخنان را در حالی بیان کرد که پتی موری، سناتور دموکرات از ایالت واشنگتن سهشنبه به عنوان بیستونهمین سناتور امریکایی از توافق هستهای با ایران حمایت کرد.
رئیس جمهور امریکا برای آن که بتواند مصوبۀ کنگره را وتو کند به حمایت 146 عضو مجلس نمایندگان یا 34 عضو مجلس سنا نیاز دارد.
کنگره آمریکا 26 شهریور (17 سپتامبر) دربارۀ موافقت یا مخالفت با متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که ایران و شش قدرت جهانی بر سر آن توافق کردند، رایگیری خواهد کرد.
سناتورهای دموکراتی که از توافق حمایت میکنند اکنون به دنبال جلب 41 رای هستند تا این توافق تصویب شود و اوباما هم مجبور نباشد از اختیار خود برای وتو استفاده کند.
هری رید، رهبر اقلیت دموکراتهای سنا گفت امیدوار است دستکم 41 سناتور دموکرات از توافق هستهای حمایت کنند.
در میان نمایندگان دموکرات در سنای آمریکا تنها سناتور چارلز شومر از نیویورک و رابرت منندز از نیو جرسی با مخالفت خود با برجام را اعلام کردهاند.
سناتور کورکر از تلاش دموکراتها برای جلوگیری از رایگیری نهایی و رای آوردن عدم تصویب متن برجام در کنگره، انتقاد کرد چرا که به گفته وی، خود کنگره با تصویب لایحهای به نمایندگان حق رای به عدم تصویب برجام را اعطا کرده بود.
کورکر در گفتوگو با اسوشیتد پرس گفت: «برای من بسیار جالب توجه است که رهبر آنها، رهبر دموکراتها، چنین پیشنهادی داده است. همه، جز یک سناتور به حق رای دربارۀ توافق نهایی، رای دادند، حال این چرخش و ممانعت از آن به نظر من امری بسیار متناقض است و من فکر میکنم برای مردمی که آنها نمایندگیشان را میکنند این موضوع گیج کننده خواهد بود.»
ایران و گروه 1+5 شاملا امریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به اضافه آلمان در تاریخ 23 تیرماه در وین درباره برنامه هستهای ایران به جمعبندی نهایی دست یافتند.
بر اساس این جمعبندی، ایران در جامعه بینالملل به عنوان یک قدرت هستهای شناخته شده و در ازای لغو تحریمهای سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و آمریکا، بخشهایی از فعالیت هستهای خود را محدود میکند.