بنابر یک گزارش امریکا به دنبال آن است تا بر مساله استفاده از بمبهای خوشهای از سوی عربستان سعودی و متحدانش در تهاجم نظامی علیه یمن سرپوش بگذارد.
به گزارش پایگاه امریکایی «اینترپرس سرویس» (IPS) جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفت بمبهای خوشهای در صورتی که «به طور مناسب» استفاده شوند، استفاده از آنها به عنوان یک سلاح قانونی «مجاز» است.
جان کربی اوایل هفته در گفتگو با خبرنگاران گفت: «اگر از آنها (بمبهای خوشهای) درست استفاده شود قوانین کاربردی درباره استفاده از آنها وجود دارد. اما البته زمانی که به درستی و مطابق با قوانین کاربردی آن استفاده شود، مجاز است.»
استیو گوس، مدیر بخش تسلیحات دیده بان حقوق بشر و رئیس ائتلاف تسلیحات خوشهای از اظهارات این مقام امریکایی به عنوان صرفا یک «پوشش» نام برد.
گوس در گفتگو با IPS گفت: «هر یک از دریافت کنندگان بمبهای خوشهای امریکا باید بپذیرند که استفاده از این بمبها در مناطق مسکونی پرجمعیت مجاز نیست. عربستان سعودی احتمالا این قواعد را نقض کرده است. مقامهای وزارت خارجه و دفاع امریکا باید این مساله را لحاظ کنند.»
گوس به نقل از یک مقام رسمی پنتاگون گزارش داد امریکا از استفاده از بمبهای خوشه ای توسط عربستان سعودی در یمن آگاه است.
وی همچنین گفت کشورهای عضو کنوانسیون منع استفاده از بمبهای خوشهای (CCM) قرار است ماه آینده کنفرانسی برگزار کنند . به گفته گوس شرکت کنندگان در این کنفرانس احتمالا عربستان سعودی را به علت استفاده عامدانه از این نوع تسلیحات در یمن محکوم خواهند کرد.
کنوانسیون منع استفاده از بمبهای خوشهای، پیمانی بین المللی است که در سال 2008 میلادی تصویب شد و در سال 2010 میلادی به اجرا گذاشته شد. این کنوانسیون با هدف رسیدگی به «عواقب انسانی» و«صدمات غیر قابل قبول» به دلیل استفاده از بمبهای خوشهای ایجاد شد. این کنوانسیون استفاده ، تولید، انتقال و ذخیره بمبهای خوشهای را ممنوع میکند.
دیدهبان حقوق بشر می گذشته اعلام کرد در پی استفاده از بمبهای خوشه ای در حملات به شمال یمن تعدادی غیر نظامی از جمله یک کودک مجروح شدهاند.
این سازمان جهانی حقوق بشر همچنین عکسهایی را از بقایای بمب های خوشهای و مهمات عمل نکرده در برخی مناطق از جمله النشور و المقش در صعده منتشر کرده است.
اوله سولوانگ پژوهشگر وکارشناس ارشد دیده بان حقوق بشر گفت : «این نوع تسلیحات قادر نیست تا اهداف نظامی از غیرنظامی را تمیز دهد و مهمات منفجر نشده این تسلیحات جان غیر نظامیان به ویژه کودکان را حتی مدتها پس از درگیری به مخاطره میافکند.»
وزارت دفاع امریکا در اوت 2013 میلادی، موافقت کرد 1300 بمب خوشهای سیبییو-105 ساخت تکسترون را در اختیار عربستان سعودی قرار دهد.
امریکا تعداد کارکنان نظامی خود را که در زمینه «ارائه اطلاعات، مهمات و سوخت گیری هوایی» حملات هوایی عربستان به یمن فعالیت میکنند، دو برابر کرده است.
به گزارش لس آنجلس تایمز، تعداد مشاوران امریکایی که در مراکز عملیات نظامی مشترک در عربستان سعودی و بحرین فعالیت میکنند از 20 نفر به 45 نفر افزایش یافته است.
علاوه بر این، ناوهای جنگی امریکا نیز به تقویت محاصره دریایی خلیج عدن و جنوب دریای عرب کمک کردهاند.
بنا بر اعلام سازمان ملل، حملات عربستان در یمن از اواخر ماه مارس امسال تاکنون بیش از 4 هزار کشته بر جای گذاشته که نزدیک به نیمی از آنها غیرنظامی بودهاند. بنابر این آمار بیش از یک میلیون و سیصد هزار نفر نیز آواره و بی خانمان شدهاند.