اشتون کارتر، وزیر دفاع امریکا میگوید در صورتی که توسل به گزینه نظامی ضروری به نظر برسد، توافق هستهای میان ایران و گروه 1+5 مانع استفاده واشنگتن از گزینه نظامی ضد جمهوری اسلامی نمیشود.
کارتر این سخنان را روز یکشنبه (28 تیر) در حال عزیمت به اراضی اشغالی فلسطینی و در داخل هواپیما مطرح کرد. وی قرار است طبق برنامه پیش از سفر به عربستان سعودی و اردن در روزهای دوشنبه و سه شنبه (29 و 30 تیر) با مقامات اسرائیلی دیدار کند.
وزیر دفاع امریکا افزود: «یکی از دلایلی که از خوب بودن این توافق حکایت میکند این است که از گزینه نظامی ممانعت به عمل نمیآورد.»
وی تاکید کرد امریکا در صورتی که ایران مفاد توافق هستهای را نقض کند استفاده از این گزینه نظامی را «برای خود محفوظ میداند و به طور مستمر آن را ارتقا میبخشد.»
ایران و کشورهای گروه 1+5 – امریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان- پس از 18 روز مذاکرات فشرده در وین، پایتخت اتریش در تاریخ 23 تیر 1394 از حصول جمعبندی در مذاکرات هستهای خبر دادند.
طبق متن «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) سازمان ملل، ایران را به عنوان یک قدرت هستهای به رسمیت میشناسد و این کشور به برنامه غنیسازی اورانیوم ادامه میدهد اما در ازای رفع تحریمهای جمهوری اسلامی محدودیتهایی بر برنامه هستهای تهران وضع میشود.
امریکا، رژیم اسرائیل و برخی از متحدان آنها ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه انرژی هستهای خود متهم میکنند.
ایران ضمن رد این اتهام میگوید به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای (ان پی تی) و عضوی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی حق استفاده از فناوری هستهای برای مقاصد صلحآمیز را دارد.
کارتر تصریح کرد سفر وی به تل آویو برای متوقف کردن مخالفت اسرائیل با توافق هستهای نیست بلکه هدف از این سفر تعمیق مناسبات نظامی بین امریکا و اسرائیل است.
واشنگتن و تل آویو در حال بررسی تمدید یک توافق 10 ساله هستند که طبق آن امریکا سالانه حدود 3 میلیارد دلار در قالب کمک نظامی به رژیم اسرائیل میپردازد. این توافق سال 2018 منقضی خواهد شد.
گفته میشود امریکا در تلاش برای تسکین خشم تل آویو از حصول جمع بندی در مذاکرات هستهای بین ایران و گروه 1+5، بسته کمک نظامی خود به اسرائیل را افزایش داده است. این بسته شامل یک ناوگان هوایی دیگر از جتهای جنگنده اف-35 نیز میشود.
بیشتر بخوانید: باج امریکا به اسرائیل در پی جمعبندی هستهای
جروزالم پست روز پنجشنبه (25 تیر) گزارش داد این بسته، شامل هزینۀ بیشتری برای توسعه سامانه موشکی و یک ناوگان هوایی دیگر از هواپیماهای نسل پنجم امریکایی متشکل از جتهای جنگنده اف-35 فراهم میکند.
طبق توافق کنونی بین اسرائیل و امریکا که سال 2009 اجرایی شد تل آویو سالانه حدود 3 میلیارد دلار دریافت میکند که اغلب آن برای خرید سختافزارهای نظامی امریکایی نظیر جتهای جنگنده و اجزای سامانه موشکی استفاده میشود.
با این وجود روزنامه نیویورک تایمز روز پنجشنبه گزارش داد اسرائیل برای 10 سال آینده سالانه بین 4 میلیارد و 200 تا 4 میلیارد و 500 میلیون دلار درخواست کرده است. توافق جدید پس از اجرایی شدن در سال 2018 به مدت یک دهه اجرا خواهد شد.