یک مقام وزارت خارجه کوبا اعلام کرد هاوانا هنوز متقاعد نشده است که واشنگتن از سیاست تغییر رژیم دست برداشته باشد.
در حالی که واشنگتن و هاوانا، پس از سالها دشمنی قرار است روز دوشنبه بعد از 54 سال روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند، کوبا بهبود مناسبات کلی دو کشور را مستلزم دست کشیدن امریکا از سیاست خود مبنی بر تغییر رژیم دانسته است.
باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا در ماه فروردین پس از ملاقات با رائول کاسترو، رئیس جمهور کوبا در نشست سران کشورهای قاره امریکا درپاناما در کنفرانسی خبری گفت: «ما به دنبال تغییر رژیم در کوبا نیستیم.»
این اظهارات اوباما حاکی از تغییر رویکرد امریکا در قبال کوبا از زمان به قدرت رسیدن فیدل کاسترو در سال 1959 بود. فیدل کاستروی 88 ساله در سال 2008 میلادی استعفا داد و برادرش رائول 84 ساله قدرت را به دست گرفت.
گوستاو ماچین، معاون وزیر خارجه کوبا در امور امریکا به خبرنگاران گفت: «شما باید قدردان صحبتهای رئیس جمهور باشید... اما باید ببینید در عمل چه اتفاقی رخ میدهد.».»
این مقام کوبایی افزود چیزی را که نشان تغییر عملی باشد، شاهد نبودهایم.
ماچین همچنین برای مستند کردن اظهاراتش به بودجههای سالانه چند میلیون دلاری برای آنچه به طور معمول برنامههای دموکراسی کوبا نامیده میشود، اشاره کرد. کوبا این برنامهها را تلاشهای خصمانه با هدف تضعیف دولت هاوانا و نظام سیاسی اجتماعی این کشور تلقی میکند.
وزارت خارجه امریکا در سال 2016 میلادی، بودجهای 20 میلیون دلاری را برای چنین برنامههایی با هدف آنچه کمک به قربانیان سرکوب سیاسی، حمایت از جامعه مدنی و ارتقای آزادی بیان نامید، خواستار شد.
ماچین گفت: «ما سخنان رئیس جمهور را درک میکنیم اما باید دید در عمل چه اتفاقی رخ میدهد، این طور نیست؟ »
روابط دیپلماتیک میان کوبا و امریکا روز دوشنبه پس از آن که دفتر حافظ منافع دو کشور به سطح سفارتخانه ارتقا مییابد، برقرار خواهد شد.
ماچین تاکید کرد کوبا با حضور 500 میهمان و هیاتی به سرپرستی برونو رودریگز، وزیر خارجه این کشور، مراسمی در واشنگتن بر گزار خواهد کرد و این مقام اولین وزیر خارجه کوبا خواهد بود که از سال 1959 میلادی تاکنون سفر رسمی به آمریکا خواهد داشت.
دو طرف وعده دادهاند پس از بازگشایی سفارتخانههای دو کشور تلاش گستردهای را برای عادی سازی مناسبات کلی به کار گیرند؛ مناسباتی که تا امروز به در سایه مسائلی چون تحریمهای اقتصادی امریکا علیه کوبا و تسلط امریکا بر مقر دریایی گوانتانامو در شرق این کشور قرار داشت.