دانشمندان به طور تصادفی یک ساختار سلولی را کشف کردهاند که میتواند به آنان در درک علت شکل گیری و رشد سلولهای سرطانی کمک کند.
گروهی از محققان دانشگاه وارویک انگلستان این «ساختار شبکهای» را کشف و یافتههای خود را اخیرا در مجله اینترنتی «ایلایف» منتشر کردند.
این اکتشاف، درک علمی از ساخت داخلی یک سلول را تغییر میدهد و با در نظر گرفتن اینکه شکل پروتئینی این ساختار تا حدی با سلولهای سرطانی مشترک است برای درمان سلولهای سرطانی کاربردهایی دارد.
دکتر استیون رویل، سرپرست این تیم تحقیقاتی در این باره میگوید: «ما به عنوان زیست شناس سلولی، آرزوی یافتن یک ساختار جدید در سلولها را داریم، اما احتمال تحقق این مساله بسیار اندک است. دانشمندان از قرن هفدهم در حال بررسی سلولها بودهاند و یافتن چیزی که هیچکس تاکنون به آن دست نیافته است شگفت آور است.»
شایان ذکر است یکی از دانشجویان رویل در حال تحقیق بر روی دوکهای میتوزی بود که به طور تصادفی به این ساختار شبکهای دست یافت.
رویل خاطرنشان کرد: «ما در حال بررسی ساختار دوبعدی سلولها بودیم و این طور به نظر میرسید که پلهای میکروتوبلها را به هم متصل میکند. این مساله در دههی 1970 کشف شده بود. به طور تصادفی مایل کردن فیبر در فضای سه بعدی به ما نشان داد که این پلها به هیچ وجه بستهای ساده نیستند بلکه ساختاری شبکهای مشابه وب دارند که همه میکروتوبلها را به هم مرتبط میکند.»
یک سلول در زمان تقسیم شدن باید به طور صحیح کروموزومها را به اشتراک بگذارد در غیر این صورت تعداد کروموزومهای دو سلول حاصل ممکن است صحیح نباشد که به این پدیده آنیوپلوئیدی میگویند که به انواع مختلف تومورها ارتباط پیدا میکند.
دکتر اما اسمیت، عضو مرکز تحقیقات سرطان در انگلیس در این باره گفت: «مشکلات تقسیم سلولی در سرطانها مشترک است؛ سلولها غالبا با تعداد نادرستی از کروموزومها مواجه میشوند. این تحقیق اولیه بینش مهمی دربارهی علت مشکلدار شدن این روند در بیماری سرطان و اینکه آیا میتوان برای توقف آن داروهایی تولید کرد یا خیر، فراهم میکند.»