بنا بر اعلام سازمان بهداشت جهانی، کوبا نخستین کشوری است که موفق شد از انتقال بیماریهای ایدز و سفلیس از مادر به نوزاد جلوگیری کند.
مارگارت چان، مدیرکل این سازمان، سه شنبه (9 تیر) با بیان این مطلب گفت این موفقیت «یکی از بزرگترین دستاوردهای ممکن در زمینه بهداشت عمومی» به شمار میرود و گامی مهم به سوی نسلِ عاری از ایدز است.
کشورهای حوزه کارائیب در پنج سال گذشته دسترسی به داروهای ضد ویروس اچ.آی.وی را به عنوان بخشی از طرح منطقهای برای از بین بردن انتقال این بیماری از مادر به نوزاد افزایش دادهاند.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، مواردی نظیر آزمایش ایدز و سفلیس برای زنان باردار و همسرانشان، زایمان سزارین و جایگزین کردن شیر مادر با قطع شدن زنجیره سرایت بیماری ارتباط دارند.
کاریسا اتین، مدیر سازمان بهداشت پان امریکن که در این طرح با سازمان بهداشت جهانی همکاری کرد، گفت: «دستاورد امروز کوبا برای دیگر کشورها الهامبخش است، تا به سوی از بین بردن روند انتقال ایدز و سفلیس از مادر به نوزاد پیش بروند.»
برآوردها نشان میدهد هر ساله 1 میلیون و 400 هزار زنِ دارای ویروس اچ.آی.وی باردار میشوند.
در صورتی که آنها مداوا نشوند، احتمال انتقال ویروس در طول بارداری، زایمان و شیردهی بین 15 تا 45 درصد است اما در صورتی که مادر و نوزاد داروهای ضد ویروس دریافت کنند، میزان این احتمال به حدود یک درصد کاهش مییابد.
به گفته سازمان ملل، بیش از 35 میلیون بزرگسال و کودک در سطح جهان مبتلا به ایدز هستند، اما سرعت سرایت ویروس اچ.آی.وی به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
آمار این سازمان در خصوص موارد جدید ابتلا به ایدز نشان میدهد که شمار افراد مبتلا به این ویروس از 2 میلیون و 900 هزار نفر در سال 2005 به 2 میلیون و 100 هزار نفر در سال 2013 کاهش یافت.
بنا بر گزارشها، در سال 2013 در کوبا تنها دو نوزاد مبتلا به ایدز و پنج نوزاد مبتلا به سفلیس به دنیا آمدند.
ع ن/م ع/م ح