پس از آنکه دیوان بین المللی کیفری در لاهه از آفریقای جنوبی درخواست کرد عمر البشیر رئیس جمهور سودان را بازداشت کند، دادگاهی در پریتوریا حکم موقت ممنوع الخروجی وی را از کشور صادر کرد.
دادگاه عالی پرتوریا روز یکشنبه (24 خرداد) با انتشار بیانیهای اعلام کرد بشیر تا زمان برگزاری جلسه دادگاه که قرار است عصر یکشنبه برگزار شود، باید در آفریقای جنوبی بماند.
این دادگاه افزود این بیانیه عمر البشیر را ملزم میکند تا زمان صدور حکم دادگاه در آفریقای جنوبی بماند.
عمر البشیر که برای شرکت در اجلاس اتحادیه آفریقا در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی به سر میبرد، متهم به نسل کشی, جنایت علیه بشریت, جنایت جنگی و تجاوز در منطقه دارفور سودان در سال 2003 است. این در حالی است که بشیر این اتهامات را رد کرده است.
براساس اعلام سازمان ملل، مناقشه دارفور بیش از 300 هزار کشته و 2.5 میلیون بیخانمان برجای گذاشته است.
رئیس جمهوری سودان معمولا از کشورهایی دیدار میکند که اساسنامه دیوان بین المللی کیفری را امضا نکرده باشند. اگرچه آفریقای جنوبی یکی از امضا کنندگان این اساسنامه به شمار میآید.
دیوان بین المللی کیفری عصر شنبه (23 خرداد) در بیانیهای اعلام کرد، از آفریقای جنوبی که همواره در زمینه تقویت عملکرد این دیوان نقش داشته است، میخواهد تا از هیچ تلاشی برای اجرای این حکم خودداری نکند.
به دنبال درخواست دیوان بینالمللی کیفری، مرکز دعاوی قضایی آفریقای جنوبی، یک گروه حامی حقوق قانونی، خواستار اقدام مراجع قضایی این کشور به منظور بازداشت رئیس جمهوری سودان شد.
این در حالی است که شرکت رسانهای آفریقای جنوبی (SABC) که 14 شبکه رادیویی و 4 شبکه تلویزیونی در این کشور دارد، گزارش داد که بشیر روز شنبه «در بدو ورود، مورد استقبال مقامات آفریقای جنوبی و دیپلماتهای سودان قرار گرفت.»
بشیر پس از کودتای سال 1989 به قدرت رسید و پس از آن در سه دوره انتخابات به پیروزی رسیده است. در تازهترین انتخابات که در ماه آوریل برگزار شد و با تحریم گسترده گروههای مخالف دولت همراه بود، رئیس جمهوری 71 ساله سودان 94 درصد آراء را از آن خود کرد.
م ر/م ح