دیوان بین المللی کیفری در لاهه از آفریقای جنوبی خواست عمرالبشیر رئیس جمهور سودان را بازداشت کند.
این درخواست درحالی مطرح می شود که عمر البشیر برای شرکت در اجلاس اتحادیه آفریقا وارد ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی شده است. آفریقای جنوبی یکی از امضاکنندگان اساسنامه دیوان بین المللی کیفری است. این دیوان اولین دادگاه دائمی بینالمللی برای رسیدگی به جرایم نسل کشی, جنایت علیه بشریت, جنایت جنگی و جنایت تجاوز است که مقر آن در لاهه در هلند قرار داد.
دیوان بین المللی کیفری عصر شنبه (23 خرداد) در بیانیهای اعلام کرد، از آفریقای جنوبی که همواره در زمینه تقویت عملکرد این دیوان نقش داشته است, می خواهد تا از هیچ تلاشی برای اجرای این حکم خودداری نکند.
در این بیانیه همچنین درباره تبعات منفی عدم اجرای این حکم برای دیوان بین المللی کیفری ابراز نگرانی شده است.
مقام های آفریقای جنوبی هنوز از اظهارنظر درباره حضور بشیر در ژوهانسبورگ خودداری کرده اند اما برخی منابع حاکی از آن است که بشیر در بدو ورود مورد استقبال مقام های این کشور قرار گرفته است.
دیوان بین المللی کیفری تا کنون دو بار در سال های 2009 و 2010 برای دستگیری رئیس جمهور سودان قرار بازداشت صادر کرده است. دادگاه کیفری بین المللی لاهه همچنین اخیرا پرونده البشیر را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع داده است.
عمر البشیر به اتهام جنایت علیه بشریت شامل قتل، شکنجه و نسل کشی در جریان مناقشه دارفور در سال 2003 تحت تعقیب قرار دارد.
وی از زمان طرح اتهامات علیه خود به بیشتر کشورهایی که عضو دیوان بین المللی کیفری نیستند, سفر کرده است.
سازمانهای فعال حقوق بشر و مهمترین حزب مخالف دولت آفریقای جنوبی هم خواهان بازداشت رئیس جمهوری سودان شدهاند.
قضات بین المللی هشدار داده اند در صورت عدم اتخاذ هرگونه اقدام جدی در بازداشت بشیر، شورای امنیت دیگر قادر به تحقق هدف خود برای رفع مصونیت سیاسی از خطرناک ترین جنایتکاران جهان نخواهد شد.
ن ام/ س م ح