امریکا از اقدامات خود در تجهیز عربستان سعودی با بمبهای خوشه ای که در جنگ یمن علیه غیر نظامیان استفاده می کند، دفاع کرده است.
این در حالی است که فعالان و گروه های حقوق بشر از عربستان سعودی به خاطر استفاده از سلا ح های غیرمتعارف در حملات هوایی به یمن انتقاد کرده اند.
یک مقام پنتاگون روز یکشنبه (13 اردیبهشت) به خبرگزاری فرانسه گفت دریافت کنندگان مهمات خوشه ای امریکا متعهد شده اند که این تسلیحات فقط علیه «اهداف نظامیِ به وضوح تعریف شده» استفاده می شود.
این ادعا در حالی مطرح شد که در همان روز سازمان دیده بان حقوق بشر (HRW) اعلام کرد نیروهای سعودی در حملات هوایی مرگبار خود در مناطق غیرنظامی یمن، از بمبهای خوشه ای استفاده می کنند که از سوی امریکا تامین شده اند.
سازمان حقوق بشر در گزارش خود تصریح کرد عکسها، تصاویر ویدئویی و دیگر مدارکی که از اواسط آوریل 2015 تاکنون نمایان شده است، از به کارگیری مهمات خوشه ای در حملات به استان صعده در شمال یمن در هفته های اخیر حکایت دارند.
گروه حقوق بشر افزود مدارکی در اختیار دارد که نشان می دهد مهمات خوشه ای که در پیمانی که به تصویب بیش از صد کشور در سال 2008 رسید، ممنوع شد، در هفته های اخیر دست کم دو بار در استان صعده در کوههای شمالی یمن مورد استفاده قرار گرفته اند.
این در حالی است که این مقام وزارت دفاع امریکا در اظهارات خود به فرانس پرس گفت: « ما با جدیت بسیار به همه تلفات غیر نظامیان در خصومت های کنونی یمن توجه می کنیم.»
وی افزود: «از همه طرف ها می خواهیم از حقوق بشر بین المللی تبعیت کنند و همه تدابیر ممکن را برای به حداقل رساندن آسیب به غیر نظامیان به کار گیرند.»
این مقام در ادامه خاطر نشان کرد واشنگتن به دقت ادعاهای گزارش دیده بان حقوق بشر را بررسی می کند.
این سلاح از سوی «کنوانسیون مهمات خوشه ای» ممنوع شده است، اما واشنگتن در سیاست های خود استفاده و صادرات آن را مجاز دانسته و استدلال کرده است میزان مهمات منفجر نشده آن کمتر از یک درصد است.
این مقام پنتاگون به محدودیت در انتقال این بمب های خوشه ای اشاره کرد و گفت: « افزون بر این ، دریافت کنندگان این سلاح ها باید متعهد شوند که مهمات خوشه ای تنها علیه اهداف نظامی به وضوح تعریف شده استفاده خواهد شد و در جایی که غیرنظامیان حضور دارند و یا در مناطقی که به طور معمول دارای ساکنان غیرنظامی هستند، به کار گرفته نخواهد شد. این مساله به طور آشکار یکی از عوامل مهم این سیاست به شمار می آید.»
مهمات و جنگ افزارهای خوشه ای حامل دهها و یا صدها خوشه بمب (بچه بمب) هستند که بعد از پراکنده شدن در منطقه ای وسیع که اغلب به گستردگی یک میدان فوتبال است، منفجر می شوند. بسیاری از این خوشهبمبها اغلب منفجر نمی شوند و محوطه را به یک میدان مین بالقوه تبدیل می کنند.
«کنوانسیون مهمات خوشه ای» که از سال 2010 میلادی به اجرا در آمده است، امضاکنندگان را ملزم می کند از استفاده، تولید، ذخیره و یا انتقال و عرضه این گونه جنگ افزارها خودداری کنند. از تاریخ مارس 2015 میلادی ، 108 کشور این پیمان را امضا کرده و 91 کشور آن را به تصویب رسانده و یا با آن موافقت کرده اند.
امریکا، اسرائیل و روسیه بیشترین بمب های خوشه ای جهان را تولید و ذخیره می کنند. این کشورها، در کنار عربستان سعودی، از جمله کشورهایی هستند که پیمان «کنوانسیون مهمات خوشه ای » را امضا نکرده اند و برای یک توافق جداگانه جهت کنترل مهمات خوشه ای در حال مذاکره هستند.
محققان بین المللی می گویند امریکا صدها هزار بمب خوشه ای شامل ده ها میلیون بچه بمب به 28 کشور در جهان عرضه کرده است.
عربستان سعودی از ششم فروردین (26 مارس)، بدون هر گونه مجوز از سازمان ملل، در تلاش برای احیای قدرت هم پیمان نزدیک خود، عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن، و به منظور تضعیف جنبش انصارالله، این کشور عربی را هدف حملات هوایی مرگبار قرار داد و بعد از 27 روز در ساعات پایانی اول اردیبهشت پایان مرحله اول عملیات نظامی خود را اعلام کرد.
این در حالی است که دور جدید حملات هوایی و توپخانهای سعودیها به یمن از سوم اردیبهشت آغاز شده و مناطق مختلف این کشور فقیر عربی هدف حملات بی وقفه سعودی ها قرار گرفته است .
امریکا با پشتیبانی اطلاعاتی و تدارکاتی از حملات عربستان سعودی در این کشور حمایت می کند.
ن م / د ب