وزیر امور خارجه امریکا موضعگیریهای تلآویو در قبال مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 را بیمارگونه و ناشی از اختلال روانی توصیف کرد.
جان کری در گفت و گو با شبکه 10 تلویزیونی اسرائیل در حالی که به تفاهم 13 فروردین (دوم آوریل) میان ایران و 1+5 درباره چارچوب توافق نهایی هسته ای اشاره داشت گفت: «هیستری زیادی درباره این توافق وجود دارد. واقعا لازم است افراد حقایق را در نظر گیرند و به ماهیت علمی که در پس آن حقایق است، بنگرند.»
ایران و گروه 1+5 شامل امریکا، روسیه، چین، فرانسه و انگلیس به علاوه آلمان، 13 فروردین بعد از هشت روز مذاکرات فشرده و حساس در شهر لوزان سوئیس، درباره چارچوب توافق نهایی بر سر مناقشه غرب درباره برنامه انرژی هستهای ایران به تفاهم دست یافتند.
طرفین در حال حاضر روند تنظیم پیش نویس توافق نهایی تحت عنوان «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را آغاز کرده اند که انتظار می رود تا موعد مقرر دو طرف ، یعنی تا تاریخ 10 تیر 1394 به سرانجام رسد.
تهران تاکید دارد تحریم های تحمیلی علیه ایران باید در آغاز اجرای توافق لغو شوند، در حالی که گروه 1+5 می گوید این تحریم ها به تدریج در طول زمان لغو خواهند شد.
وزیر امور خارجه امریکا در این مصاحبه که روز پنجشنبه صورت گرفت و بخش هایی از آن شامگاه شنبه، 12 اردیبهشت، منتشر شد، گفت: «واشنگتن به تل آویو اطمینان می دهد از هر گزینهای که در حال حاضر در ارتباط با فعالیتهای هسته ای ایران ممکن باشد، دست نخواهد کشید. تحریمها و اقدام نظامی هنوزجزو گزینههای ما هستند.»
کری با بیان این که نگرانی های اسرائیل را در ارتباط با توافق هسته ای با ایران درک می کند، گفت: «تضمین میدهد هر گونه توافق احتمالی آینده با تهران اسرائیل را ناامید نخواهد کرد.»
وزیر امور خارجه امریکا در این مصاحبه که قرار است بصورت کامل یکشنبه شب پخش شود، تاکید کرد واشنگتن هیچ توافقی با ایران امضا نخواهد کرد مگر آن که تهران شفاف سازی کرده و به بازرسان بین المللی اجازه دهد هر روز از برنامه هسته ای آن بازدید کند.
کری گفت: «بازرسان ما هر روز در آن جا (ایران) خواهند بود. این یک توافق ۱۰ ساله نیست. همیشگی است و بازرسی ها لازم و ضروری است.»
وزیر امور خارجه امریکا افزود: «رئیس جمهور اوباما قاطعانه متعهد شده است که آن ها (ایرانی ها) به سلاح هستهای دست نمی یابند. من معتقدم مسیری که در پیش گرفتهایم، در حقیقت به محافظت از اسرائیل منتهی می شود.»
این اظهارات در حالی مطرح می شوند که رژیم اسرائیل در ادعاهایی اثبات نشده بارها ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه انرژی هستهای خود متهم و تهدید کرده است تاسیسات هسته ای ایران را هدف حمله قرار می دهد.
جمهوری اسلامی ایران نیز همواره ضمن رد این ادعاها، تصریح کرده است به عنوان یکی از امضاکنندگان پایبند در پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (اِن.پی.تی/ NPT) و عضو «آژانس بین المللی انرژی اتمی» حق دارد از فن آوری های هسته ای برای مقاصد صلح آمیز استفاده کند.
افزون بر این، آژانس بین المللی انرژی اتمی در بازرسی های متعدد و از پیش اعلام نشده از تاسیسات هسته ای ایران هیچ مدرکی دال بر انحراف برنامه انرژی هسته ای ایران به سمت تولید سلاح های هسته ای نیافته است.
این در حالی است که بر خلاف ایران، اسرائیل که گفته می شود بین 200 تا 400 کلاهک هسته ای در اختیار دارد، با اتخاذ سیاست هستهای ابهام آمیز، به رغم درخواست های بین المللی از امضای ان پی تی امتناع میکند.
ن م/ م ح