فعالان مخالف تسلیحات هسته ای با تظاهرات در خیابان های نیویورک در امریکا خواستار جهانی عاری از سلاح های اتمی شدند.
این تظاهرات با حضور هزاران معترض، یکشنبه، یک روز پیش از برگزاری کنفرانس بررسی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) در این شهر برگزار شد.
این کنفرانس قرار است از 27 آوریل تا 22 مه در مقر سازمان ملل متحد برگزار شود و در آن به مسائلی مانند خلع تسلیحات اتمی، منع گسترش سلاح های هسته ای، امنیت هسته ای و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای پرداخته خواهد شد.
تظاهرکنندگان هشت میلیون دادخواست علیه سلاحهای هسته ای را به آنجلا کین، رئیس خلع سلاح سازمان ملل متحد ارائه کردند.
کین خطاب به جمعیت گفت که وی نیز یکی از این درخواست ها را هنگامی که در ژاپن بوده امضا کرده است.
شمار زیادی از تظاهر کنندگان از ژاپن، به عنوان تنها کشوری که در سال 1945 از سوی امریکا بمباران اتمی شد، برای شرکت در این راهپیمایی آمده بودند.
امریکا در 6 اوت 1945 در حمله اتمی به شهرهیروشیما حدود 40 هزار نفر و سه روز بعد در حمله به ناکازاکی حدود 80 هزار نفر از مردم ژاپن را کشت.
ستسوکو تورلو، 83 ساله از بازماندگان حمله اتمی امریکا به هیروشیما گفت: «امیدوارم (با خلع سلاح هسته ای) تا پنج سال آینده مجبور نباشیم ان پی تی داشته باشیم.»
کنفرانس بازنگری ان پی تی هر پنج سال یک بار به منظور گفتگو درباره ارکان این معاهده و رسیدن به یک سند لازم الاجرای نهایی در مقر اصلی سازمان ملل متحد برگزار می شود.
در میان کشورهای جهان امریکا، انگلیس، روسیه، فرانسه، چین، هند، پاکستان و کره شمالی دارای سلاح های هسته ای هستند.
از میان آنان، هند، پاکستان، کره شمالی و اسرائیل پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را امضا نکرده اند.
رژیم اسرائیل نیز دارنده تنها زرادخانه هسته ای در خاورمیانه با بیش از 400 کلاهک هسته ای اعلام نشده است.
تل آویو درخواست جهانی برای پیوستن به ان پی تی را رد کرده است و اجازه نمی دهد که بازرسان بین المللی از برنامه ها و تاسیسات هسته ای بحث برانگیز این رژیم بازدید کنند.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران پس از ورود به نیویورک برای شرکت در کنفرانس بررسی ان پی تی، اسرائیل را «بزرگترین ناقض» ان پی تی دانست.
ع م / د ب