باراک اوباما، رییس جمهور امریکا در بحبوحه تلاشهای واشنگتن برای برقراری مجدد روابط با کوبا با رائول کاسترو، رییس جمهور این کشور دیدار کوتاهی داشت.
اوباما و کاسترو جمعه شب در ضیافت شامی که در نشست سران کشورهای امریکایی در پاناما سیتی، پایتخت پاناما برگزار شد با یکدیگر احوالپرسی کردند و کنار هم ایستادند.
برنادت میهان، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: «عصر امروز در نشست سران کشورهای امریکایی، رییس جمهور اوباما و رییس جمهور کاسترو با یکدیگر احوالپرسی کردند و دست دادند.»
اوباما پیش از عزیمت به پاناما با کاسترو تلفنی صحبت کرده بود. آنها در این مکالمه تلفنی مذاکرات بین واشنگتن و هاوانا در نشست روز چهارشنبه را بررسی کردند.
پیش بینی میشود اوباما و کاسترو روز شنبه در حاشیه نشست سران کشورهای امریکایی با یکدیگر دیدار کنند.
دو طرف پیش از این نیز یک بار دیگر دسامبر 2013 در مراسم خاکسپاری نلسون ماندلا، سمبل مبارزه با آپارتاید در آفریقای جنوبی با هم ملاقات کرده و دست داده بودند.
اذعان به دخالت در امریکای لاتین
اوباما روز جمعه چند ساعت پیش از آغاز نشست سران کشورهای امریکایی در جمع اعضای انجمن جامعه مدنی امریکای لاتین در پاناما سیتی گفته بود کشورش دیگر در امریکای لاتین مداخله نخواهد کرد.
وی افزود: «ایامی که در آن دستور کار ما در این نیمکره اغلب بر این فرضیه استوار بود که امریکا میتواند با برخورداری از مصونیت در منطقه مداخله کند سپری شده است.»
جان کری و برونو رودریگز، وزرای خارجه امریکا و کوبا نیز روز پنجشنبه با برگزاری مذاکرات در بالاترین سطح از سال 1958 تاکنون اقدامی تاریخی انجام دادند. دو طرف این نشست را «سازنده» توصیف کردند.
امریکا سال 1961 روابط دیپلماتیک خود را با کوبا قطع و در سال 1962 نیز این کشور را به طور رسمی تحریم کرد.
دو کشور اندکی پس از انقلاب 1959 که به روی کار آمدن فیدل کاسترو در کوبا منجر شد به دشمنان ایدئولوژیک یکدیگر تبدیل شدند و روابطشان حتی پس از پایان جنگ سرد نیز خصمانه بود.
اوباما 17 دسامبر 2014 اعلام کرد امریکا برای عادی سازی روابط دیپلماتیک، مذاکره با کوبا را آغاز خواهد کرد؛ اقدامی که چشمگیرترین تغییر در سیاست خارجی امریکا در قبال کوبا در بیش از 50 سال گذشته به شمار میرود.
ز س/د ب