نشریه انگلیسی گاردین در گزارشی با اشاره به توافق اولیه صورت گرفته بر سر برنامه هستهای ایران این توافق را «سرآغاز هجوم شرکتهای غربی برای سرمایهگذاری در بازار بکر و بالقوه گسترده ایران» توصیف کرد.
گاردین در ادامه با اشاره به اینکه با نزدیک شدن مذاکرات به مراحل پایانی و افزایش احتمال توافق و رفع تحریم ها علیه ایران بسیاری از شرکت های جهان برای عقد قرارداد و ابراز تمایل جهت همکاری با شرکتهای ایرانی به طور روزافزون به تهران سفر کرده بودند به نقل از بیژن خواجهپور از تجار ایرانی نوشت: «شرکتهای مشاوره در حال احیای قراردادهای قدیمی هستند و شواهد بسیاری از تلاش آنان برای تثبیت موقعیتشات وجود دارد. یکی از نشانههای این سطح از علاقهمندی اینست که این روزها رزرو هتل در تهران غیر ممکن است.»
این نشریه انگلیسی در ادامه نوشت: «شرکتهای نفت و گاز در ابتدای این صف قرار دارند اما بازارهای دیگری نیز وجود دارد که از جمله میتوان به رقابت شدید شرکت هواپیمایی ایرباس و بوئینگ در تامین قطعات و هواپیماهای ناوگان قدیمی ایران اشاره کرد.»
به نوشته گاردین، بازار خودروی ایران نیز توجهات زیادی را از سوی شرکتهایی نظیر پژو، رنو و جنرال موتورز به خود جلب کرده است.
این در حالی است که بنا بر این گزارش، بانکهای سوئیس با استفاده از فرصت بوجود آمده و محدودیتی که سایر بانک های اتحادیه اروپا تا پس از لغو تحریم ها برای همکاری با ایران دارند خود را به عنوان جایگزینی سریع برای انجام مبادلات بانکی معرفی می کنند.
گزارش گاردین در حالی منتشر شده است که در آستانه توافق هستهای و گمانهزنیها درباره تعیین جدول زمانی برای رفع تحریمها علیه ایران بازار بورس ایران یکشنبه (24 اسفند) شاهد استقبال بیسابقه از ریال ایران در برابر دلار آمریکا بود. بسیاری این امر را ناشی از گمانهزنیهای مثبت اقتصاد ایران در قبال نتایج مذاکرات هستهای در لوزان سوئیس دانستند.
نرخ تبادل دلار که تا دو هفته پیش از تاریخ یاد شده 35 هزار و 700 ریال بود با کاهش 11 درصدی در معاملات پایان روز کاری یکشنیه به 31 هزار و 800 ریال رسید.
دور تازهی مذاکرات میان ایران و کشورهای گروه 1+5 – آمریکا، انگلیس ، فرانسه، چین، روسیه و آلمان- برای دستیابی به یک تفاهم مشترک دربارهی مسائل اساسی، شامگاه پنجشنبه (13 فروردین) با قرائت بیانیهای مشترک توسط محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دانشگاه پلی تکنیک لوزان سوئیس به پایان رسید.
هر دو طرف مذاکره کننده، تاریخ 1 ژوئیه (10 تیر) را به عنوان آخرین ضربالاجل برای دستیابی به یک توافق نهایی درنظر گرفتهاند.
م ص/م ب