استاندار اوکیناوای ژاپن دستور توقف طرح بحثبرانگیز جابهجایی پایگاه هوایی آمریکا در آن استان را صادر کرده است.
تاکشی اوناگا، استاندار اوکیناوا، روز دوشنبه (3 فرودین) در یک نشست خبری در شهر ناها، مرکز استان اوکیناوا، گفت وی مجوز حفاری برای جابهجایی پایگاه هوایی فیوتنما نیروی دریایی آمریکا را لغو خواهد کرد. قرار است این پایگاه به یک منطقه ساحلی کمجمعیت منتقل شود.
وی گفت چون عملیات حفاری در خارج از منطقه مجاز انجام شده، وی دستور داده است عملیات متوقف شود تا «استانداری درباره این موضوع تحقیق کند.»
استاندار اوکیناوا افزود از مقامهای دفاعی استان خواسته است «هر گونه اقدامی که موجب تغییر وضعیت کنونی بستر دریا میشود» را تعلیق کنند و به آنها هشدار داده است اگر اداره امور دفاعی استان ظرف یک هفته عملیات را متوقف نکند، مجوز جابهجایی پایگاه را لغو میکند.
این سخنان استاندار اوکیناوا موجب اعتراض دولت مرکزی ژاپن شد.
یوشیدی سوگا، دبیر اول کابینه ژاپن، این اقدام اوناگا را «تاسفانگیز» توصیف کرد.
وی در جمع خبرنگاران گفت: «عملیات ساخت و ساز پس از موافقت استان اوکیناوا با آن در حال انجام است. تعلیق کار امکانپذیر نیست.»
همچنین، جن ناکاتانی، وزیر دفاع ژاپن صراحتا با این اقدام استاندار اوکیناوا مخالفت کرد.
وی گفت: «ما بی سر و صدا این کار را ادامه میدهیم... ما فکر نمیکنیم هیچ خطایی وجود داشته است.»
آمریکا میخواهد با هدف تقویت حضور نیروهای خود در استان اوکیناوای ژاپن، پایگاه هوایی فوتنما را به منطقه ساحلی دورافتادهتری به نام هنوکو در شهر ناگو منتقل کند.
واشنگتن و توکیو نخستین بار در سال 1996 با انتقال این پایگاه به شهر ناگو موافقت کرده بودند، اما مخالفت ساکنان محلی و گروههای فعال محیط زیست مانع عملیات ساخت و ساز در این شهر کوچک 60 هزار نفری شد.
حدود نیمی از نیروهای نظامی آمریکا در ژاپن در استان اوکیناوا مستقر هستند. بسیاری از ساکنان نیز از جرایم نظامیان آمریکا، آلودگی صوتی و خطر تصادفات ناشی از وجود این پایگاه در اوکیناوا شکایت دارند.
سوسامو اینامینه، شهردار ناگو، نیز پیشتر با انتقال پایگاه هوایی آمریکا مخالفت کرد. وی گفت: «پیشبرد این طرح، حقوق بشری افراد و تنوع غنی زیست محیطی این منطقه را پایمال میکند. دیگر هیچ حرفی درباره دموکراسی باقی نمیماند.»
همچنین موارد زیادی از تجاوز جنسی سربازان آمریکایی در ژاپن گزارش شده است. بسیاری از این سربازان یا مجازات نمیشوند و یا مجازات بسیاری سبکی برای آنها در نظر گرفته میشود.
بر اساس اسنادی که خبرگزاری اسوشیتد پرس به آن دست یافته است، نیروهای ارتش آمریکا بین سالهای 2005 تا 2013 در بیش از 1000 مورد جرایم جنسی در ژاپن دست داشتند.
م ف/م ح