وقوع یک کسوف کلی در اقیانوس اطلس شمالی هزاران نفر را به تماشای آسمان این منطقه جلب کرده است.
این خورشیدگرفتگی حدود ساعت 8 و 46 دقیقه صبح به وقت جهانی در اسلو، پایتخت نروژ آغاز شد و در ساعت 9 و 53 دقیقه صبح روز جمعه به حداکثر گرفت خود خواهد رسید.
مجمعالجزایر کوچک فارو که تحت تملک دانمارک و در شمال اقیانوس اطلس قرار دارد و مجمعالجزایر سوالبارد در شمال کشور نروژ تنها مکانهای جهان هستند که شاهد رخداد کسوف کامل خواهد بود.
نروژ و جزایر فارو بهترین نقاط اروپا برای رصد این پدیده نجومی است که طولانیترین مدت گرفت را از دید ناظر زمینی خواهند داشت.
این کسوف بصورت جزئی در برخی از سایر نقاط جهان نیز قابل مشاهده خواهد بود.
این خورشید گرفتگی از شرق اقیانوس اطلس و جنوب دماغه گروئنلند آغاز میشود و پس از عبور از حد فاصل ایسلند و انگلیس در اقیانوس اطلس در شمال سیبری به پایان میرسد.
خورشیدگرفتگی یا کسوف وقتی رخ میدهد که سایهٔ ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه از دید قسمتهایی از کرهٔ زمین، قرص ماه روی قسمتی از قرص خورشید را بپوشاند.
این پدیده هنگامی رخ میدهد که زمین و ماه و خورشید به ترتیب در یک خط راست قرار بگیرند و این شرایط تقریباً در کل دو یا سه بار در سال رخ می دهد. گرفتگی کلی خورشید یکی از منظرههای بسیار زیبای طبیعت است.
تلویزیون دولتی نروژ (NRK) این رویداد طبیعی را به طور زنده از مجمعالجزایر سوالبارد که حدود 2 هزاز گردشگر را برای رصد این پدیده در خود گردآورده است، پوشش خواهد داد.
این در حالی است که جزایر فارو نیز میزبان بیش از 11 هزار گردشگر و پژوهشگری است که با تلسکوپ، دوربین و لنزهای مخصوص برای رصد مستقیم این پدیده نجومی نادر که بیشترین زمان گرفت آن حدود سه دقیقه به طول میانجامد در آنجا حضور دارند.
این گردشگران از چند سال قبل محل اقامت خود را رزرو کرده بودند.
به گفته دانشمندان، در قرن بیست و یکم 224 خورشیدگرفتگی رخ خواهد داد که 77 مورد آن گرفتگیهای جزیی، 72 مورد گرفتگیهای حلقوی یا حلقهای شکل و 68 مورد نیز کسوف کلی هستند و بطور میانگین تنها یک یا دو بار در سال قابل مشاهده هستند. 7 مورد نیز گرفتگیهای نیمه کامل هستند.
پیشبینی میشود بیشترین شمارکسوفها در یک سال در سالهای 2029، 2047، 2065، 2076 و 2094 میلادی رخ دهند.
م ص/ک ا