در حالی که کوبا و آمریکا سرگرم فراهم کردن مقدمات از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور هستند، رئیس جمهوری کوبا رائول کاسترو شروطی را برای آمریکا مطرح کرده است که در صورت برآورده نشدن آنها از سرگیری روابط هاوانا و واشنگتن «بیمعنی» خواهد بود.
کاسترو روز چهارشنبه (8بهمن) در نشست سران کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب در کاستاریکا گفت با وجود تعهد به انجام گفتوگوها با واشنگتن، نگران است که شاید هدف آمریکا دامن زدن به مخالفتهای داخلی در کوبا با استفاده از ابزارهای اقتصادی، سیاسی و ارتباطی باشد.
وی گفت تا زمانی که این مشکلات حل نشود، از سرگیری روابط کوبا و آمریکا «بیمعنی» خواهد بود.
کاسترو این سخنان را در حالی بیان کرد که هفته گذشته روبرتا یاکوبسن، معاون وزیر خارجه آمریکا پس از حدود 40 سال از قطع روابط دو کشور در راس یک هیات بلندپایه به هاوانا رفت تا با مقامهای دولت کوبا دیدار و درباره بازگشایی سفارتخانههای دو کشور گفتوگو کند. [بیشتر بخوانید]
لغو تحریمها
همچنین، کاسترو خواستار لغو همه تحریمهای آمریکا علیه کوبا شد. وی از باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا خواست بدون توجه به کنگره از اختیارات اجرایی خود برای لغو تحریمها علیه کوبا استفاده کند.
وی گفت اگر مشکل تحریمهای اقتصادی، بازرگانی و مالی علیه کوبا که خسارتهای انسانی و اقتصادی زیادی به کوبا وارد کرده و ناقض قوانین بینالمللی است حل نشده باقی بماند، از سرگیری روابط سیاسی دو کشور «بیمعنی» خواهد بود.
کاسترو گفت واشنگتن میتوانند همانند سرمایهگذاری در صنعت ارتباطات کوبا، در دیگر بخشهای اقتصادی این کشور نیز فعالیت کند.
این در حالی است که اوباما به تازگی اعلام کرد شرکتهای آمریکایی میتوانند در صنعت ارتباطات کوبا سرمایهگذاری کنند.
کاسترو گفت: «برقراری دوباره روابط دیپلماتیک آغاز فرآیندی برای عادیسازی روابط دو جانبه است، اما تا زمانی که تحریم وجود دارند ممکن نخواهد بود.»
بازگرداندن گوآنتانامو
رائول کاسترو بازگرداندن تکه زمینی که پایگاه دریایی گوآنتانامو در آن قرار دارد را از دیگر شروط عادیسازی روابط هاوانا و واشتگن تعیین کرد. وی گفت آمریکا باید برای «اشغال این زمین» به کوبا «غرامت بپردازد.»
پایگاه گوانتانامو در خلیج گوانتانامو در جنوب کوبا در اختیار ارتش آمریکا است. دولت وقت کوبا در سال 1903 این زمین را به نیروی دریایی آمریکا اجاره داد و در سال 1934 این قراداد به شکل دائم تمدید شد، اما دولت فعلی کوبا قرارداد تمدید دائمی آن را معتبر نمیداند.
روابط واشنگتن و هاوانا از سال 1961 قطع شد و آمریکا یک سال بعد کوبا را تحریم کرد که تا به امروز ادامه دارد. اما اوباما هفته گذشته از کنگره این کشور خواست با لغو تحریمهای کوبا موافقت کند.
با این حال، اوباما برای عادیسازی کامل روابط با کوبا به تائید کنگره نیاز دارد که اکنون اکثریت آن در دست جمهوریخواهان است.
اوباما اواسط ماه دسامبر از آغاز گفتوگوها با کوبا برای عادیسازی روابط دیپلماتیک دو کشور خبر داد که مهمترین چرخش در سیاست خارجی آمریکا در قبال کوبا در 50 سال اخیر محسوب میشود.
م ف/م ح